Fascinantna izložba spojila sve motovunske adute

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stalni postav izložbe "Motovun: Povijest u pokretu" svečano je otvoren jučer u novom kulturno-edukativnim centrom Kaštel na ljetnoj terasi iza hotela Kaštel u Motovunu u sklopu Dana Velog Jože.

- Ovaj postav nastao je postupno, a podijelili smo ga u devet segmenata. Svaki od njih opisuje slavnu motovunsku ličnost ili fenomene i pojave koje su obilježile Motovun i njegovu prošlu zbilju, kazao je Ivan Hrastovčak, autor koncepta i teksta koji prati izložbu, a za grafički dizajn zaslužna je Enrika Vežnaver Vidović.

Izlošci i filmovi

Na početku se tako nalazi priča o plemićima Polesini u čijem se nekadašnjem gospodarskom kompleksu nalazi postav, pa zatim kao kontrapunkt segment posvećen seljaštvu i obrtništvu, s demonstracijom tradicionalne proizvodnje tjestenine (makaruni, fuži…) i maslinovog ulja, a postavljena je i prava mlinica (kakvih je nekada bilo mnogo u okolici Motovuna) koja se okreće pokretana vodom. Posebne su niše izložbe posvećene šumaru i izumitelju Josipu Resselu, a odmah potom Motovunskoj šumi sa svojim slavnim tartufima. To je fascinantni dio izložbe, jer su se autori s pravim stablima, lišćem i travom potrudili dočarati ugođaj šume. Ne  nedostaje ni edukativna dimenzija, pa su tu brojne poučne ploče koje govore o bogatstvu Motovunske šume, projicira se film o tartufarenju, a tu je i terarij s motovunskom zemljom i tartufima. Kroz samu šumu prolazila je nekadašnja pruga Parenzana, pa je iduća izložbena niša rekonstruirani vagon s željezničkim atributima, ali i poučnim filmom. Slijedi mini kino posvećeno popularnom Motovunskom filmskom festivalu s brojnim izlošcima, a zatim je tu soba slavnog američkog automobilskog asa Marija Andrettija rođenog 1940. godine u Motovunu koja već u prvim danima otkad je izložba postavljena privlači američke i talijanske turiste. Autori izložbe kontaktirali su Andrettija koji im je poslao vlastoručno potpisanu kacigu, te automobilističko odijelo s rukavicama i obućom. Slijedi soba koju je zaslužio književnik Vladimir Nazor koji je svoga diva Velog Jožu smjestio upravo u motovunsku okolicu, te konačno etnografska zbirka s alatom motovunskih seljaka (postav osmislila Ivana Janko Šćulac).

Svečano otvaranje

Zaista krasna izložba stvorena je na inicijativu direktora motovunskog hotela Kaštel Igora Legovića koji se na promociji na pomoći u prikupljanju izložaka zahvalio Marijanu Mauroviću. Posjetitelje je pozdravio motovunski načelnik Tomislav Pahović, direktorica motovunske turističke zajednice Iva Jeletić Prodan, županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković. Svečanu vrpcu je prerezala mala Anja Legović uz pomoć majke Erike, a zatim su plesnim nastupom publiku zabavile male članice folklorne skupine Osnovne škole Poreč.

Impresivna skulptura Velog Jože visoka osam i pol metara
Autor impresivne skulpture Velog Jože u Kulturno-edukativnom centru Kaštel svestrani je umaški umjetnik Josip Šušteršić koji je na ljetnoj terasi sagradio impozantnu drvenu grdosiju. Iako pomalo zastrašuje div nije sagrađen da plaši djecu, već da ih zabavlja i razvija njihovu maštu, kazao je Šušteršić. Na motovunsko su brdo još u veljači dovezli dvije traktorske prikolice pune drva, i odonda je autor polako gradio diva. Kaže da ga je (g)radio svaki dan bio bi gotov u mjesec dana, a u radu i proporcijama mu je pomogla omanja maketa koju je prvotno izradio. Divova kralježnica je od hrastovog drva, a zbog teksture i "mišićavog" oblika za ostale dijelove tijela izabrao je drvo grab(ar). Drva je slagao jedno na drugo, u ravnoteži, a kasnije ih povezao navojnim vijcima i konačno ga ukrasio vinovom lozom. Umjetnik, koji je završio Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci, na traženje da se fotografira pokraj diva popeo se na sam njegov vrh. S visinom od osam i pol metara trenutno div Veli Jože predstavlja najveću drvenu skulpturu u Istri. Najljepša je osvijetljena noću. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter