Fascinantan svijet božićne minijature

Vozni park istarskih općinara čine uglavnom srednjeklasne limuzine (Arhiva)
Vozni park istarskih općinara čine uglavnom srednjeklasne limuzine (Arhiva)

Izložba minijaturnih jaslica u galižanskoj crkvi svetog Justa, uz put prema mjesnom groblju, otvorena je proteklog vikenda, a moći će se razgledati sve do 7. siječnja. U zanimljivoj srednjovjekovnoj crkvi izloženo je 20-ak minijatura koje su izradili članovi tršćanske udruge "L’Associazione Triestina Amici del Presepio", a odlikuju se maštovitošću, velikom preciznošću i predanošću, na koncu i vrhunskim detaljima koji doprinose realističnosti modela.

Autori su maštovito Svetu obitelj smjestili u razne ambijente - osim Svete zemlje, "štalice" se nalaze i na trgovima talijanskih srednjovjekovnih gradića, starinskim radionicama, u skrovitim šumskim predjelima, u sigurnosti alpskih sela, čak i na morskom otoku, pod velikim svjetionikom. Uz radove talijanskih autora postavljene su i istarske jaslice galižanskog minijaturiste Giovannija Fabrisa, koji je betlehemski prizor rođenja djetešca smjestio pod kažun! O tom smo djelu autora "Mini Galižane", realističnog modela središta mjesta izrađenog od prirodnih materijala, pisali već lani kada se predstavio na izložbi u talijanskom Gradu, među 300 jaslica iz Italije i Austrije.

Izložba u crkvi svetog Justa otvorena je svakog dana, od ponedjeljka do petka od 10 do 12 te od 16 do 18 sati, a subotom, nedjeljom i praznicima od 10 do 13 te od 15 do 18 sati. Izložbu su organizirali Grad Vodnjan i Zajednica Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane u suradnji s "L’Associazione Triestina Amici del Presepio" te Župom Galižana. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter