Fascinantan broj spilja i jama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Speleološko društvo «Proteus» bilo je proteklog vikenda domacin jubilarnom 10. skupu speleologa Hrvatske, koji je u podrucju Poreca okupio više od 200 sudionika iz 32 hrvatska kluba te goste iz Italije i Bosne i Hercegovine. U subotu je program trajao do devet sati navecer, a 42 speleologa govorila su o najznacajnijim rezultatima svoga jednogodišnjeg rada.

«Uvijek je fascinantno vidjeti koliko je Hrvatska bogata jamama i spiljama. Bilo je puno toga zanimljivoga, vidjeli smo niz filmova, prikazane su i nove tehnike istraživanja», rekao nam je Silvio Legovic. Domacini su, naravno, ponosni na iznimno velik odaziv sudionika i na dobre utiske o kojima se govorilo u nedjelju ujutro, kada su dvoranu za predavanja na višnjanskoj Stanci Boškarin zamijenili terenom.

Najprije su u Baredinama razgledali stalni postav izložbe o 85 godina istraživanja jame Rašpor, što je bilo posebno zanimljivo mladim speleolozima, vrlo brojnima na ovom skupu. Nakon toga spustili su se u jamu Baredine, a na kraju i u špilju Mramornicu.

Istarski speleolozi okupljeni u sedam lokalnih društava od prije nekoliko mjeseci imaju županijski savez, a pred njima je i izazov nastavka projekta Underground, kojemu je cilj otvaranje speleološke kuce u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter