Fasade zgrada kao umjetnička djela


U sklopu ovogodišnje Grisije, izložbe na otvorenom, umjetnik Boris Bućan ostvario je, zajedno sa Zavičajnim muzejom grada Rovinja, umjetnički projekt, odnosno akciju koja se u umjetničkim krugovima naziva "Sitespecific".

Projekt se sastoji od prepoznavanja slika na tri fasade u urbanom dijelu Rovinja: kući u Ulici Pietro Ive - "Indijanac, lav i žena koja se smije", franjevačkom samostanu - "Razapeti Isus", i na zgradi Osnovne škole Vladimira Nazora - "Pas, žena i dijete". Ovom akcijom umjetnik ne vješa slike na fasadu kao što je to uobičajeno za Grisiju, već fasadu proglašava slikom.

"Nakon prepoznavanja slike na kući čija je fasada doživjela promjene uslijed oštećenja, umjetnik proglašava uličnu sliku umjetničkim djelom, daje joj naslov te označava istu natpisom i fotografijom fasade. Oznaka tako obilježene ulične slike ostaje sve dok vlasnici kuće ne odluče obnoviti fasadu", piše u objašnjenju umjetnika i Zavičajnog muzeja.

Oznaka kojom se obilježava postojanje umjetničke slike izgleda kao i postojeće oznake za vrijedne objekte i spomenike kulture u gradu Rovinju - izrađena je od pleksiglasa na kojem su znak i ime Zavičajnog muzeja grada Rovinja, ime umjetnika te naslov slike i godina proglašavanja slike. Na njoj se nalazi i fotografija fasade, prilagođena dimenziji pločice od pleksiglasa, a sve prema dozvoli Konzervatorskog odjela u Puli.

Takvom se "Sitespecific" umjetničkom akcijom skreće pozornost na drugačiji pogled kuća i gradskih ulica, njihovu rustičnost i zanimljivost. Ulice i zgrade postaju dodatni punktovi i zanimljiva mjesta bilo domaćim stanovnicima bilo turistima. (M. MEDIĆ)

 CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter