Faro 11 su zaslužni za blagdansko blještavilo Rovinja

Radionica u Zavičajnom muzeju Rovinj
Radionica u Zavičajnom muzeju Rovinj

Da se uz puno znanja, mašte i volje, a sa znatno manje financija ipak mogu činiti čuda ove su godine pokazali mlađahni Rovinjci, mahom generacije rođene između 1981. i 1986. godine,  k tome i profesionalno razasute po svijetu, a doma udružene u Udrugu Faro 11.

Dakle, 2014. su se osnovali kao Udruga za razvoj kreativnih industrija, dva ili tri se puta predstavili sugrađanima govoreći o tome što ih pokreće i što žele, da bi lani baš u predblagdansko vrijeme izbacili kartonsku batanu, igračku i slagalicu za svoje najmlađe sugrađane koja im je darivana u sklopu blagdanskog paketića.

Projekt batana

Upravo, projekt "batana" je jače povezala Grad i Faro, a samo godinu dana kasnije rezultirala i većim povjerenjem. Naime, Faro 11, odgovoran je za blagdansko ruho grada, ali i brojne radionice za male i velike. Njihov je rad vidljiv.

Za razliku od ranijih godina centar Grada je zablistao novim ruhom,  s naglaskom na ekološki bor i kićenje do sad ne kićenih dijelova starogradske jezgre. Osim toga u Zavičajnom muzeju u tijeku su svakodnevne radionice, od izrade drvenih Djeda Mrazova, platnenih lutkica i ukrasa,  kaligrafije, I-pad ili origami radionica. Sve to, pa i puno više odvija se tijekom jutra za djecu, a u poslijepodnevnim satima za starije u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, čije je prizemlje, upravo za te namjene i posebno, blagdanski dekorirano.

Vratili ljude na trg

- Već duže razmišljamo o tome kako u ovo predblagdansko vrijeme probuditi grad a još važnije, na ulice i trgove natjerati ljude da se druže i zabavljaju. U tom smislu, vjerujem da je učinjen korak naprijed ne samo blagdanskim ukrasima, koji su usput govoreći najvećim dijelom nastali od recikliranog materijala, nego  i organiziranim glazbenim večerima. Primjerice glazbom iz 80-ih i DJ-e, vratili smo i veselje na Trg, kaže nam Nina Živković, glavna i odgovorno za ukrašavanje grada.

No, po svemu sudeći projekt "Božić +Nova godina" bio je samo dobar vjetra u leđa Udruge "Faro11" , pošto se već uveliko razmišlja o slijedećim aktivnostima. Po riječima predsjednice Udruge Tamare Nikoli Đerić, nakon što će se slijedećeg tjedna promovirati i nova slikovnica, Udruga će sve svoje napore uložiti i u okupljanju novih članova. Jer, kako kaže Faro se i temelji na umrežavanju profesionalaca- osoba koje su već uspjeli u svojoj struci, a koji smatraju da svojim znanjem u vještinama mogu  bolje, više i jače doprinijeti ne samo promociji grada, već i vlastitog samozapošljavanja i zapošljavanja u Gradu u kojem su se rodili i žive. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter