Farmaceutska industrija utječe na centre moći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Naravno da ovakve afere nisu dobre za liječničku profesiju, posebno za obiteljsku medicinu koja se ovdje najviše spominje; pogotovo je šteta ako se protumači da su tim radnjama oštećeni pacijenti, u što ne vjerujem. Međutim, problem korupcije u zdravstvu nije liječnik nego to što farmaceutska industrija uspijeva utjecati na centre moći, državne vlade i druge koji odlučuju o registraciji lijekova. Nekad je farmaceutska industrija bila u službi liječnika a sada je obrnuto. Lijekovi uzimaju najveći dio javnog novca namijenjenog zdravstvu, zato zdravstvene ustanove nemaju čime financirati ni stručno usavršavanje svojih liječnika, pa i kongrese organiziraju i financiraju oni koji imaju novca - farmaceutske tvrtke. Neovisno lječništvo preduvjet je opstanka čitavog društva, komentira korupcijsku aferu u hrvatskom zdravstvu "Hipokrat" dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Korupcija je zakonski i etički problem

- Da, sjetimo se velikih afera, recimo sa svjetskim farmaceutskim divom, koncernom Pfizerom, gdje se vidjelo koliki su to milijunski ulozi u pitanju kad treba progurati registraciju nekog novog lijeka. Najžalosnije je to što je farmaceutska industrija uspjela uvjeriti i zdravstvene radnike i zdravstvene političare i pacijente da bez njih i njihovih lijekova nema zdravlja, a često se radi o lijekovima bez dokazane učinkovitosti. Učinkovitost dokazuje farmaceutska industrija istraživanjima koje nitko ne može provjeriti jer nema dovoljno novca. Ovdje se radi o odnosima liječnika i farmaceutske industrije koji su mimo zakona. Odnos je to i inače vrlo delikatan i nigdje u svijetu nije do kraja definiran, kaže dr. Ivančić.

Ni Ugovor o etičkom oglašavanju lijekova, što ga je HZZO usvojio prije dvije godine, nije se osjetio na terenu; uostalom, to dokazuje i ovaj slučaj. "Moćnom sustavu kakav je farmaceutski može se suprotstaviti samo politička volja, podržana značajnim sredstvima koje može prikupiti samo asocijacija država kao što je Europska unija", naglašava dr. Ivančić.

Kako je ovdje riječ prvenstveno o etičkom pitanju - istom tom Hipokratu kojem su se zavjetovali liječnici - svi očekuju od Hrvatske liječničke komore (HLK) da ovom problemu ozbiljnije pristupi.

- Korupciju treba procesuirati prema zakonu, a nakon pravomoćne sudske presude, postoji mogućnost pokretanja postupka pred sudom časti HLK-a i izricanja mjera, od opomene do oduzimanja liječničke licence kao krajnje mjere. Ovo su zaista nemili događaji, ali korupcija je opće mjesto u našem društvu, zahvaća sve slojeve. Nekorektno je reći da korupcije u zdravstvu nema ali smatram da je percepcija u društvu puno veća nego što je objektivno prisutna. Korupcija je zakonski, ali i etički problem, kaže dr. Marino Derossi, predsjednik Županijskog povjerenstva HLK-a. Do sada u Istri, potvrđuje nam dr. Derossi, nije bilo prijava HLK-u zbog sumnje u korupciju, ali svi pacijenti koji imaju bilo kakva saznanja mogu im se slobodno obratiti.

Bolnički liječnici manje izloženi

Iako su u ovoj aferi na tapetu obiteljski liječnici, upitali smo za komentar i dr. Lemsa Jerina, ravnatelja pulske Opće bolnice.

- Bolnice su izvan takvog sustava, direktni kontakti između liječnika i farmaceutskih tvrtki zbivaju se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Specijalistički liječnici preporučuju generičke lijekove, a nabava za ustanovu definirana je bolničkom listom lijekova i obavlja se preko službe za nabavu i veledrogerija. Lista lijekova formira se prema javnom natječaju na kojem se fiksiraju cijene, tu nema mogućnosti za direktnu korupciju, kaže dr. Jerin, napominjući da pulska bolnica među sasvim rijetkima u zemlji ima kliničkog farmakologa, točnije farmakologinju.

Dr. Hanu Kalinić Grgorinić, predsjednicu Povjerenstva za lijekove pulske Opće bolnice, zatekli smo upravo na putu za skup kliničkih farmakologa u Zagrebu.

- Mi u pulskoj bolnici pri nabavi lijekova vodimo se prvenstveno cijenom, naručujemo najjeftinije generičke lijekove ali one koji su jednako vrijedni kao i originali. Dakle, nikad nauštrb zdravlja pacijenata ali s ciljem racionalizacije troškova. Naravno da sve veća konkurencija na području farmaceutske industrije pojačava i pritiske, ali liječnici moraju ići na kongrese i radi licenciranja, ali svako takvo financiranje uredno se registrira pri HZZO-u i sve je to lako provjeriti, kaže dr. Kalinić Grgorinić. (Piše Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter