Farma Zlata dobila i općinsko priznanje


Najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj obitelji Šahdanović iz Čepića, pored priznanja koje im je dao žiri projekta "Zlata vrijedan" jučer su dobili i priznanje Općine Kršan. Umihdana, Atif, Nermina i Nermin Šahdanović čestitke su primili od načelnika njihove općine Valdija Runka,  predsjednika LAG-a Tulia Demetlike, predstavnica LAG-a Mirele Faraguna i Sanje Dobrić Bedrina, čelnog čovjeka Poljoprivredne zadruge Čepić polje Roberta Fable te voditeljice lokalne turističke zajednice Ariane Brnatić.

Županijski kredit

Vrijedno priznanje koje se dodjeljuje u sklopu projekta Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede, kćeri Nermini, dodijelio je ministar poljoprivrede Davor Romić na svečanosti održanoj na ergeli u Đakovu. Osvajanjem nagrade obitelj će iduće godine biti član žirija te su već uputili prijedlog organizatoru da se manifestacija dodijele nagrade održi u Istri.

Sirevi "Zlata" osim u Istri i Hrvatskoj prepoznati su 2014. godine i na američkom tržištu, tamo je uzorke odnio prof. zagrebačkog Agronomskog fakulteta Samir Kalit, gdje su na jednoj prezentaciji u konkurenciji 100 najpoznatijih svjetskih proizvođača sireva, zauzeli prestižno 29. mjesto.

Vlasnici farme u Čepić polju bave se uzgojem krava motafonke i imaju mini siranu Zlata u kojoj proizvode skutu, svježi sir, obični i jogurt s probioticima, škripavac, sir s tartufima, polutvrde i tvrde sireve te ribanac. Svakodnevno su prisutni na tržnicama u Labinu i Puli, ljeti na trajektnom pristaništu u Brestovi te na svim sajmovima po Istri. Planiraju realizirati prodaju na kućnom pragu, kao i agroturizam koji bi bio prvi takve vrste u Općini Kršan. Njihova priča započela je 2004. godine, i nije uvijek bilo lako i uspješno kao danas. Atif je umirovljeni rudar, koji je nakon zatvaranja rudnika radio u Italiji. Po povratku obitelj se odlučila za poljoprivredno gospodarstvo. Supružnici zajedno s kćerkom i sinom uhvatili su se posla. Radilo se mnogo, poslovi se nisu birali, svi su pridonosili koliko su mogli i znali. Na samom početku koncentrirali su se na prodaju mlijeka, no s padom cijene otkupa mlijeka, posao više nije bio isplativ, te se obitelj odlučila na proizvodnju sira.

Ususret im je izašla Istarska županija koja je financirala njihov početak novcem iz županijskog Fonda. Kamate su bile daleko manje nego u bankama. Odobren je kredit s rokom otplate od 10 godina, uz odgodu početka otplate od dvije godine. U konačnici u siranu su uložili svojih 500 tisuća, a ostatak od 500 tisuća kuna podigli su od županije.

Sedam zaposlenih

Danas obitelj ima sedam zaposlenih koji se brinu za 80 junica kao i proizvodnju sira.

 -Izuzetna čast i zadovoljstvo, ali i veliko priznanje za naš trud i rad, bila je ova nagrada. Nije mala stvar pobijediti brendirani paški sir koji dolazi iz sirane čija je povijest proizvodnje seže 150 godina u prošlost. Naša sirana djeluje tek šest godina te nam je ovo priznanje najbolja potvrda da smo na pravom putu, zaključno je dodao Atif na jučerašnjem svečanom prijemu. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter