FARE: Rasističko navijanje BBB-a na tri utakmice

Dinamovi navijači uzrokovali su niz izgreda (M. ANGELINI/arhiva)
Dinamovi navijači uzrokovali su niz izgreda (M. ANGELINI/arhiva)

Navijači hrvatskog prvaka Dinama izazvali su tri situacije diskriminatornog i rasističkog ponašanja u srpnju, objavila je u utorak FARE, krovna europska organizacija za prevenciju svih oblika diskriminacije u nogometu i partnerska organizacija UEFA-i.

FARE navodi da su preko svojih svjedoka ili napisa u medijima zabilježili ukupno 14 incidenata "rasizma, ksenofobije, ekstremnog nacionalizma i homofobije" i da su u gotovo svima sudjelovali navijači iz zemalja istočne Europe.

"Taj je popis tek djelić incidenata koji se događaju", piše u priopćenju FARE-a, koji broji 118 organizacija iz 33 europske države. Ističu da su svi incidenti zabilježeni u europskim natjecanjima prijavljeni UEFA-i.

Navijačka skupina Bad Blue Boysi prijavljena je zbog "homofobnog i rasističkog navijanja" na utakmici hrvatskog prvenstva protiv NK Osijeka te u kvalifikacijskim utakmicama za Ligu prvaka protiv luksemburškog Fole Eschea i moldavskog Šerifa iz Tiraspola. Neki od navijačkih uzvika i natpisa bili su usmjereni protiv predsjednika kluba Zdravka Mamića i protiv Hrvatskog nogometnog saveza, vele iz FARE-a.

Kao hrvatski partneri te organizacije navode se Svjetska organizacija Roma u borbi protiv diskriminacije i Udruga mladih Korak ispred iz Rijeke.

UEFA je klub već kaznila s 25.000 eura i naredila djelomično zatvaranje tribina nakon incidenta koji se dogodio na utakmici protiv Folea. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter