FARE ponovno prijavio hrvatske navijače

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

BBC je objavio vijest da "FIFA istražuje hrvatske navijače zbog homofobnih i antisemitskih transparenata na utakmici protiv Brazila", no iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) su za Hinu izjavili da za sada nemaju nikakve službene informacije o tome.

FIFA-u je na postupke hrvatskih navijača upozorila FARE, organizacija koja je primijetila da su na utakmici u Sao Paulu hrvatski navijači raširili "zastavu s ustaškim grbom".

Po pisanju BBC-a, FIFA istražuje još i meksičke, brazilske i ruske navijače. Brazilci su optuženi za rasističke povike s tribina tijekom utakmice protiv Meksika, dok su Meksikanci vrijeđali kamerunskog vratara Itandjea. Navodi se i da su ruski navijači na utakmici Rusija - Južna Koreja na tribinama istaknuli zastavu s keltskim križem, koji se povezuje s rasističkim i neofašističkim organizacijama.

Londonski The Telegraph podsjeća da je i hrvatskim i ruskim navijačima ovo drugo veliko natjecanje za redom na kojem ih se optužuje za rasizam, zbog čega će Rusija u kvalifikacije za Euro 2016. krenuti sa šest bodova minusa.

Po pravilima koje je FIFA donijela prošle godine, kazne nogometnim savezima u ovim slučajevima mogu biti: igranje utakmica pred praznim tribinama, oduzimanje bodova ili izbacivanje s natjecanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter