FARC oteo radnike naftne kompanije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Revolucionarne kolumbijske oružane snage (FARC) otele su 23 radnika koji su provodili pripremne radove za kanadsku naftnu kompaniju Talisman Energy na istoku Kolumbije, objavile su vlasti u ponedjeljak navecer.

Kolumbija, cetvrti latinoamericki proizvodac nafte, u posljednje vrijeme uživa u procvatu stranih ulaganja, posebice na podrucju energetike i rudarstva, a jedan od razloga je i taj što su unutarnji sukobi u zemlji gotovo u potpunosti prestali, osim u malim izoliranim podrucjima gdje je nazocnost snaga sigurnosti slaba.

Guverener pokrajine Vihade izjavio je novinarima da su napadaci okružili tabor radnika i pod oružanom prisilom ih odveli u džunglu. Svi oteti su kolumbijski državljani.

Kolumbijska je vojska objavila da otmicari pripadaju FARC-u, najstarijoj latinoamerickoj revolucionarnoj grupi, koja je sada u svojoj najslabijoj fazi u posljednjih nekoliko desetljeca.

Otmice, a posebice ovako masovne, koje su nekad bile modus operandi FARC-a, postale su u Kolumbiji iznimno rijetke nakon što je ta grupa suzbijena, a njezini zapovjednici ubijeni ili uhiceni. FARC ili neke njegove celije povezane s bandama krijumcara droga još su relativno jake u džunglama ili visoko u planinama uz granicu s Venezuelom gdje kolumbijska država još nije ucvrstila sigurnost.


Podijeli: Facebook Twiter