Faragunovci ce i u školu kombijem?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je labinski Centar "Lice Faraguna" - osnovna škola za djecu s teškocama u razvoju - kombi za terensku nastavu nabavio još prije tri mjeseca, dosad je manje vožen jer se s resornim ministarstvom dogovara placanje goriva, tekuceg održavanja i pratecih troškova.

Opel vivaro s osam sjedala - kupljen nakon humanitarne akcije "Kunica po kunica - kurjerica" duge oko godinu i pol dana - namjerava se koristiti, doznajemo od ravnateljice Suncane Jokic, i za prijevoz ucenika u školu, i to njih šestero koji koriste domski smještaj. Radi se o dvoje daka iz Buzeta te po jednom s podrucja Poreca, Sv. Lovreca, Rovinja i Sv. Nedelje.

- Ministarstvu smo predložili da se novac za prijevoz, dosad uplacivan roditeljima ucenika koji ostaju u ustanovi od ponedjeljka do petka, usmjeri školi za troškove kombija. Tražili su od nas dodatne podatke i ozbiljno razmatraju da nam pomognu. Vjerujem u pozitivan ishod, kaže Jokic. Država je roditeljima za lanjski rujan ukupno doznacila 10,5 tisuca kuna.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta - pod cijom kapom djeluje ustanova - dosad je podmirivalo i troškove vozila te vozaca, a po novom zakonu to, tvrdi ravnateljica, može ciniti i osnivac ustanove, u ovom slucaju Grad Labin.

- Nastojat cemo udovoljiti i zahtjevima roditelja dvoje polaznika iz opcina Pican i Kršan za prijevoz kombijem, premda je to vrlo teško organizirati za svu djecu jer pokrivamo gotovo cijelu Istru. Svi u centru shvacamo da je to veliko opterecenje starateljima pa ce pitanje razmatrati i uciteljsko vijece, roditelji, ali i predstavnici osnivaca, napominje Jokic.

Obrazlaže da za školarce koji nisu korisnici domskog smještaja ministarstvo ne financira prijevoz, nego je to u nadležnosti grada, odnosno opcina.

- Ako ministarstvo bude suglasno da se kucni majstor u dijelu radnog vremena zaduži i kao vozac, ustanova bi mu sufinancirala polaganje odgovarajuce kategorije, tvrdi Jokic.

Kombi je koštao 156 tisuca kuna, a nakon placanja osiguranja, registracije, javne nabave i goriva ostalo je još 25 tisuca kuna donacije.

Tim bi se novcem terenska nastava trebala nastaviti, kaže Jokic, vec ovog mjeseca. Za tu je namjenu i planiran kombi buduci da je sve više polaznika - od njih ukupno 15 - s invaliditetom pa ih se tako nastoji izvuci iz centra, odnosno što više ukljuciti u zajednicu.


Podijeli: Facebook Twiter