FAO: 49 milijuna stanovnika Latinske Amerike gladno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po podacima kojima raspolaže Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), oko 49 milijuna stanovnika Latinske Amerike i Kariba ili oko 8,3 posto ukupnog stanovništva tog područja pogođeno je glađu.

"Glađu je pogođeno oko 868 milijuna ljudi u svijetu, među kojima ih 49 milijuna živi u zemljama Latinske Amerike i na Karibima. To znači da oko tri posto stanovništva u regiji ne unosi dnevno količinu kalorija potrebnu da bi uspjeli voditi zdrav i normalan život", piše u priopćenju UN-ove organizacije čije je regionalno sjedište u Santiago de Chileu.

Brojka je nešto niža u odnosu na zabilježenih 50 milijuna gladnih u razdoblju od 2007. do 2009. No, unatoč tome, presporo se smanjuje, piše u dokumentima FAO-a. Dodaje se da broj gladnih u regiji "nije posljedica nedostatne proizvodnje hrane, već toga što je brojnim stanovnicima hrana nedostupna zbog siromaštva i pomanjkanja sredstava za njezino pribavljanje".

Najpogođeniji glađu su Haiti (44,5 posto stanovnika), Gvatemala (30,4 posto), Paragvaj (25,5 posto), Bolivija (24,1 posto) i Nikaragva (20,1 posto). Problem predstavlja i povećanje cijena hrane, piše u dokumentima FAO-a. Primjerice, u razdoblju između lipnja i kolovoza 2012. prosječna cijena kukuruza porasla je za čak 25 posto, soje za 20 posto, a žita za 26 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter