"Fantom opere" slavi 25 godina na Broadwayu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mjuzikl britanskog skladatelja Andrewa Lloyda Webbera "Fantom opere" u siječnju će proslaviti 25 godina od prve izvedbe u njujorškom kazalištu Majestic kao najdugovječnija predstava na Broadwayu, piše britanski Guardian.

Weberov mjuzikl, skladan prema knjižnom predlošku Francuza Gastona Lerouxa, svoju je prvu izvedbu na Broadwayu imao 26. siječnja 1988., dvije godine nakon debija na londonskom West Endu. Od tada se izvodi u Majesticu kao jedan od najuspješnijih mjuzikala svih vremena i istodobno najdugovječniji u povijesti Broadwaya - u veljači je obilježio desettisućitu izvedbu i trenutno je 2.858 izvedbi ispred drugoplasirane brodvejske uspješnice, mjuzikla "Mačke" istoga skladatelja koji se prestao izvoditi 2000. nakon 18 godina.

Srebrni jubilej bit će obilježen svečanom izvedbom čije pojedinosti nisu otkrivene. Njegova londonska inačica, kojoj je dom kazalište Her Majesty's Theatre, svoju je 25. obljetnicu obilježila u studenome 2011. jedinstvenom koncertnom izvedbom u Royal Albert Hallu, u kojoj su gostovali članovi originalne postave Michael Crawford i Sarah Brightman, a petorica prošlih, sadašnjih i budućih Fantoma - Ramin Karimloo, Peter Joeback, John Owen-Jones, Anthony Warlow i Colm Wilkinson - izvela su poznatu ariju "Music of the Night".

Do svoje desettisućite izvedbe brodvejska je produkcija ostvarila 835 milijuna dolara prihoda, što je tek mali dio procijenjenih 5,6 milijardi dolara globalne zarade ostvarene u 27 zemalja.

"Fantoma" je dosad pogledalo više od 130 milijuna ljudi, po njemu je 2004. snimljen i film s Gerardom Butlerom u glavnoj ulozi, na njemu se temelji i 75 milijuna dolara vrijedan spektakularni show u Las Vegasu, a prošle je godine na londonskom West Endu postavljen i njegov romantičan nastavak "Lover Never Dies".

Britanski skladatelj Andrew Lloyd Weber najpoznatiji je i najkontroverzniji kompozitor čije su mjuzikle - "Mačke", "Fantom opere", "Isus Krist Superstar" i "Evita" samo su neki od njih - pogledali i poslušali milijuni ljudi.

Jedan je od najuspješnijih britanskih umjetnika, koji je osvojio brojna priznanja – sedam nagrada Tony, tri Grammyja, šest kazališnih nagrada Laurencea Olivera, Oscar, Emmy i Zlatni globus. Svojim djelima provocira javnost i mijenja glazbeni svijet. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter