Fantazija za oci, uši i nepce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sportska manifestacija koja traje vec 20 godina ATP turnir, je otvaranjem prvog Istria Gourmett & Jazz Festivala doživjela novo izdanje. Time se u Umagu turisticki san poceo polagano ostvarivati, a predvodnica je nova glazbeno gastronomska manifestacija koja je uvertira u tradicionalni 21. teniski turnir.



Dok je turnir idealan za one koji žele vidjeti i biti videni, Gourmett & Jazz festival je za one istancanog okusa koji žele uživati i degustirati. Dakle, pravi mali festival za oci, uši i nepce koji je Umagu dao novu dimenziju, te on više nije samo sinonim za tenis.

U ekskluzivnoj i prekrasno uredenoj gastro zoni ATP-ovog stadiona, zagrijavanjem (kako kulinarski, tako i društveno) atmosfere oko Stella Marisa uoci pocetka 21. Studena Croatia Open ATP turnira, neslužbeno je otvoren i teniski turnir. Crvenim tepihom na kojem ce za koji dan koracati celebritiesi i sportaši, sinoc su pohodili ljudi pretežno iz istarskog politickog i turistickog života.



Željko Kukurin je u ime domacina "Istraturista" otvorio festival istaknuvši kako je ono što ce se dešavati u ovoj gourmet zoni zapravo svojevrsna kompilacija svega najboljeg stvaranog u Istri u proteklih 20 godina.

"Jedan od ciljeva je bio da se produži ATP turnir. Stoga smo tjedan prije napravili Istria Gourmett & Jazz Festival na nacin da smo postavili scenu i pozvali ono najbolje što Istra danas nudi cime prezentiramo lifestyle Istre. U ovom prostoru imati cemo priliku kušati jela Naše kužine, restorana koji je nastao suradnjom 4 vrhunska umaška restorana te vinara iz podrucja Umaga.



Vinistra ce u gourmet zonu dovesti najbolje istarske vinare, dok ce se u Istria gourmet šatoru redati tematske degustacije i razni cooking showovi svih dana trajanja, od 18. srpnja do 1. kolovoza. Sve to bit ce zacinjeno Jazzom po izboru vjernog prijatelja Istre – Boška Petrovica, koji ce dio programa s Jazz is Back! Grožnjan festivala „spustiti“ u Umag.“

Gradonacelnik Umaga Villi Bassanesse primijetio je da grad Umag od grada sporta postaje grad kulture življenja.



-Od crnog i bilog vina do fine dinninga, slikovito je u ime Istarske županije zapoceo istarski župan Ivan Jakovcic, istaknuvši da su se u jednom desetljecu u Istri isprofilirali brendovi vrhunskih vinara, proizvodaca maslinovog ulja i kuhinje…a prošlo je 10 lit zadovoljno je uzdahnuo istarski župan konstatirajuci da "Covjek htio ili ne htio mora jesti…a svaki gurman zna da je tada najbolje jesti u Istri".

U društvu Jakovcica bio je i Todd Morley, predsjednik Uprave tvrtke G2 Investment group i jedan od osnivaca Guggenheim Partnersa. Viden je poznati istarski vinar i predsjednik Vinistre Ivica Matoševic, direktor TZ Istre Denis Ivoševic, predsjednik istarskog SDP-a Dino Kolzlevac, jazzer s pedigreom Boško Petrovic, te mnoge dame koje su odabrale toalete crne ili bež-zlatno boje.



Nakon toga u prekrasnom ambijentu podno bijelog šatora ukrašenom aromaticnim biljem (kaduljom, majcinom dušicom, timjanom i žalfijom ) umaški su restorani nudili gastro istarske delicije . Tako je Bušcina servirala njoke s tartufima, San Roccco je priredio svinjski flam u korici od pistacija, a Nono se pobrinuo za desert i kraj zasladio tortom od skute i smokava.

Naravno, u duhu manifestacije sve je to bilo zacinjeno etabliranim istarskim vinima, koje su se sljubljivala sa jelima. Valja naglasiti da je pozadinu svega upotpunio Davor Kuruzovic i Gipsy Swing Band, koji je poput gourmetta bio mješavina specijaliteta za odabrane- dvoje francuskih jazz velikana Djanga Reinhardta i Stephana Grappellija.



Kako je Vinistra važan segment ovog okupljanja, svaki dan tijekom ovog tjedna održavati ce se i Wine Happy Hours gdje ce se boteljke vina prodavati po promotivnim cijenama. Nakon toga uslijedit ce gastro tematske veceri - sinocnje druženje bilo je u znaku meda i erotike, dok sutra slijedi vecer maslinovog ulja gdje ce se predstaviti uljari i delicije s maslinovim uljem.

Da bi mlada imala srece u braku, na vjencanju mora imati nešto staro, nešto novo i nešto posudeno. Izgleda da se prvi Istra Gourmett & Jazz festival držao zadane formule -stara je bila istarska kuhinja, nova je bila manifestacija, a posudeni su grožnjanski jazzeri. Dobar pocetak, za još bolja dva tjedna vrhunske zabave.


Podijeli: Facebook Twiter