Fantasticni Afrikanci za pocetak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavom "Waxtaan" senegalske trupe Jant-B/Ecole de Sables koja se temelji na elementima nekih od najljepših tradicionalnih plesova iz nekolicine africkih zemalja veceras je na pozornici kaštela Grimani zapoceo ovogodišnji jubilarni program 10. festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvincenat. Afrika se predstavila na najbolji moguci nacin: fantasticnim nastupom u prepunom kaštelu.

Nakon plesnih parodija o politickim africkim vodama na Trgu se publici predstavio zagrebacki Liberdance s "Koncertom za dangubu i zgubidana" ciji su autori i izvodaci Mate Matišic i Rajko Pavlic. Otvorena je i izložba fotografija "X. godina festivala" Andija Bancica i Emila Živolica, a vecer je zakljucena glazbom DJ Lindarskog, takoder na prelijepom svetvincentskom Trgu.

Mnoštvo posjetitelja Festivala plesa i neverbalnog kazališta rijecima dobrodošlice pozdravili su Snježana Abramovic Milkovic, umjetnicka direktorica festivala, Vladimir Torbica, procelnik Odjela za kulturu Istarske županije i Dalibor Macan, nacelnik Opcine Svetvincenat.

U jutarnjem djelu festivalskog programa u tamošnjoj je školi zapocela radionica za profesionalne plesace pod vodstvom Alexeya Tarana te likovna radionica pod vodstvom Jadranke Krušlin-Korda i Dragice Pehar-Krmpotic.

Festival plesa i neverbalnog kazališta održava se do 28. srpnja, a donosi cak 11 predstava plesnih skupina iz Senegala, Španjolske, Slovenije, Njemacke, Belgije, Kube i Hrvatske.

Drugi dan festivala, subota, 25. srpnja, donosi "Y Del Resto No Sé Nada" i "La Era De Los Cosmonautas" Laure Aris Alvarez i Jorgea Jaureguija Alluea; "Ölelés" Hordija Cortésa i Damiána Munoza (Španjolska) te "10 godina" Rosane Hribar i Gregora Lušteka (Slovenija).

Jubilarni se program odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Istarske županije, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Goethe-Instituta Kroatien, Hrvatske turisticke zajednice, Turisticke zajednice Istarske županije i opcine Svetvincenat.


Podijeli: Facebook Twiter