Fantastične, sto godina stare fotografije Pule i Istre

Fotomonografija sadrži 534 fotografija Pule i Istre (Neven LAZAREVIĆ)
Fotomonografija sadrži 534 fotografija Pule i Istre (Neven LAZAREVIĆ)

U povodu promocije fotomonografije "Iz fotoalbuma Richarda Schustera 1914.-1917.", koja će se u sastavu proslave Dana Grada Pule održati u ponedjeljak u 18 sati u velikoj dvorani pulskog Doma hrvatskih branitelja, u srijedu su u pulskoj Vili Trapp na Verudi knjigu tog austrougarskog topničkog časnika s 534 fotografija snimljenih u Puli i Istri tijekom Prvog svjetskog rata predstavili njen glavni urednik, povjesničar Andrej Bader i voditeljica pulske Sveučilišne knjižnice mr. sc. Tijana Barbić-Domazet. Schusterove fotografije dio su trezora Sveučilišne knjižnice.

Ekskluzivne fotografije

Novinare je ovom prilikom Doris Ivanković pozdravila u ime domaćina, Gerontološkog centra pulskog Doma za starije i nemoćne "Alfredo Štiglić", koji s desetak korisnika djeluje u bivšem, autentično sačuvanom dnevnom boravku/lovačkoj sobi austrougarskog mornaričkog časnika, baruna Georga von Trappa, čija je priča o njegovoj obitelji poslužila kao inspiracija za čuveni mjuzikl "Moje pjesme, moji snovi".

Fotomonografija koju Schuster za svog života nije uspio završiti i objaviti, sadrži i ekskluzivne fotografije mjesta i građevina koje danas više ne postoje, poput samostana sv. Marije na Fratarskom otoku, crkve sv. Andrije u Limskom kanalu, mlinova u uvali Blaz, srednjovjekovne kule Turnina kraj Rovinja, ali i, primjerice, raritetne fotografije o cjelovitoj gradnji haubica. Posebnu etnografsku vrijednost sadrže i fotografije onodobnog iskapanja na lokalitetu samostana sv. Ivana kod Pomera.

Andrej Bader i Tijana Barbić-Domazet istaknuli su da je riječ o iznimnom izdavačkom postignuću koji je objedinio fantastičan Schusterov fotomaterijal, čime je stotinu godina kasnije ostvaren Schusterov san o objavi fotomonografije. U knjizi su prikazane i fotografije lošije kvalitete, jer su do sada neobjavljene i nikad viđene, pa je uložen izniman trud da ih se očisti i objavi. Početno je poglavlje posvećeno Puli, a završno današnjoj Općini Medulin, što su i okosnice monografije.

Sam pripremivši naslovnu stranu fotomonografije, austrougarski dopukovnik Richard Schuster, zapovjednik Pulskog obrambenog okruga 5a, nije autor svih fotografija. On je u svoj album uvrstio i fotografije tadašnjih pulskih profesionalnih fotografa kao i svojih kolega časnika i dočasnika s kojima je dijelio amatersku strast prema fotografiji.

Ne zna se kako je njegov fotoalbum dospio u pulsku Sveučilišnu knjižnicu. Manji dio fotografija iz tog albuma danas se čuva u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli, a dio posjeduje kolekcionar Ivan Bogavčić.

Svojevrsni presjek

Monografija je svojevrsni presjek svakodnevnog života Pule i Istre početkom i tijekom Prvog svjetskog rata; svakodnevnih aktivnosti časnika, vojnika i civila u pozadini glavnih bojišnica gdje se sve odvijalo polagano i bez većih problema i promjena, premda se one itekako zbivaju i potpuno će promijeniti sudbine većine ljudi na tim fotografijama. Izuzetne tekstove za monografiju napisale su Sunčica Mustač i Jasna Rotim Malvić.

U ponedjeljak će prilikom promocije u Domu HB-a biti upriličena nagradna igra za sve posjetitelje, a deset najsretnijih osvojit će ovu fotomonografiju. Tom će prilikom Leharovu "Le belle polesane" izvesti Elda Krajcar Percan. Objavljivanje fotomonografije dio je obilježavanja 100. obljetnice Prvog svjetskog rata. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter