Fantastičan početak predsezone u Istri

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Kasniji Uskrs i mnoštvo manifestacija među kojima je najznačajnija bila Red Bull Air Race u Rovinju vikend prije Uskrsa zaslužni su za odličan početak ovogodišnje predsezone. U travnju je tako prema podacima županijske Turističke zajednice bilo 23 posto više turista u odnosu na lanjski travanj, njih 173 tisuće.

Ostvarili su više od pola milijuna noćenja, odnosno 597 tisuća što je porast za 25 posto. Ipak, ovogodišnji travanj nije najbolji u istarskom turizmu od osnutka države. Bolji rezultat ostvaren je u četvrtom mjesecu 2008. godine.

Skoro trećinu svih noćenja, točnije163 tisuće ostvarili su gosti iz Njemačke što je porast od 41 posto. Čak 69 posto više noćenja realizirali su Austrijanci - 104 tisuće, prije svega zbog Red Bullove manifestacije, dok je Slovenaca bilo manje.

Ostvarili su 94,5 tisuća što je pad od šest posto. Na trećem su mjestu po broju noćenja u Istri Talijani sa 61,7 tisuća noćenja što je plus od 35 posto. Dobra je to vijest budući da su talijanski gosti već godinama u padu zbog ekonomske krize. Ipak, ovi podaci pokazuju da sezona iz te zemlje možda i neće biti tako loša. I domaćih je gostiju bilo više, a realizirali su 60,6 tisuća noćenja, 25 posto više nego lani.  

Očekivano, najveći porast broja noćenja od velikih turističkih središta u travnju je imao Rovinj - čak 55 posto te je ostvario 79,4 tisuće noćenja. Ipak, po broju noćenja prvak je Poreč sa 117,5 tisuća i porastom od 12 posto. Na trećem je mjestu Umag sa 72,6 tisuća noćenja i rastom od 15 posto.

Ipak, kako saznajemo iz županijskog TZ-a Istra je s 30. travnjem ostvarila najbolji turistički rezultat u prva četiri mjeseca ikad. U tom je periodu u Istri boravilo 251 tisuća turista što je porast od deset posto, koji su realizirali 875,2 tisuće noćenja što predstavlja plus od osam posto. Najveći porast zabilježili su Austrijanci - 18 posto koji su imali 132 tisuće noćenja.

Po 11 posto više noćenja u prva četiri mjeseca imali su Talijani (87,5 tisuća) i Nijemci (214,7 tisuća), a 13 posto više bilo je i domaćih gostiju (147,1 tisuća). Po broju noćenja prednjači Poreč sa 157 tisuća noćenja, ali minusom od pet posto. Drugi je Rovinj sa 117 tisuća noćenja i rastom od 29 posto, dok je Umag s pet posto boljim prometom ostvario 114 tisuća noćenja. (B. BAN)
 


Podijeli: Facebook Twiter