Falcon 9 eksplodirao nakon polijetanja s Floride

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raketa bez ljudske posade kompanije SpaceX eksplodirala je u nedjelju odmah nakon polijetanja iz Cape Canaverala na Floridi i uništila i teretni brod koji je trebao opskrbiti Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Raketa Falcon 9 dugačka 63 metra, koju je sagradila kalifornijska tvrtka SpaceX, a nosila je teretni svemirski brod Dragon s dvije tone opreme i drugim predmetima za opskrbu ISS-a, pa i važan adapter za spajanje budućih američkih svemirskih brodova s ljudskom posadom, raspala se nedugo nakon polijetanja.

Riječ je o 19. Falconu 9 koji je SpaceX lansirao od 2010., i svih 18 dosadašnjih misija bilo je uspješno. Ovo je već druga uzastopna propala misija opskrbe svemirske postaje u Zemljinoj orbiti. U travnju ruski Progres nije uspio doći do ISS-a zbog problema sa Sojuzom koji ga je trebao lansirati. Rusija kani lansirati novu kapsulu u petak. No jedino kapsule Dragon kompanije SpaceX vraćaju teret na Zemlju i donose rezultate eksperimenata s ISS-a. SpaceX-ovo iduće slanje opskrbe na ISS bilo je predviđeno za rujan, ali vjerojatno će se taj datum mijenjati, piše Reuters.

Nedjeljni je neuspjeh veliki problem za SpaceX, kompaniju u vlasništvu poduzetnika Elona Muska, jer se tvrtka kanila natjecati za lansiranje satelita za GPS III, protiv tvrtke United Launch Alliance (ULA) koju zajedno drže Lockheed Martin i Boeing. U ovome trenutku samo ULA lansira vojne i špijunske satelite.

Musk kojemu je u nedjelju 44. rođendan, na Twitteru je objavio: "Falcon 9 upao je u probleme nedugo nakon polijetanja. Čim proučimo podatke, objavit ćemo pojedinosti". CBSNews javlja kako se dvije minute i 39 sekunda nakon polijetanja raketa najednom raspala u oblaku zapaljenog goriva, a komadi su popadali u Atlantski ocean. Predsjednica tvrtke SpaceX Gwynne Shotwell rekla je da će istraga o uzrocima eksplozije prizemljiti rakete Falcon 9 na nekoliko mjeseci, "svakako manje od godinu dana". "Pretpostavljam da je riječ o nekoliko mjeseci ili tako nešto. Svakako manje od godinu dana", rekla je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter