Fakofbolan se vratio kući

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mimo pjesama s društveno angažiranim, kritičkim tekstovima koji su im, uz melodičan punk rock izraz, dominantno obilježje već dva desetljeća djelovanja, vrhunac sinoćnjeg odličnog 90-minutnog koncerta Fakofbolana u punom, matičnom klubu Monteparadiso iskazan je u punoj snazi za izvedbe himnične pjesme "Vidimo se, nismo slijepi", ponajbolje skladbe s novog albuma "Ako ne možeš napraviti sam bar pokvari drugome".

Uz fini spoj energije i melodije, pjesma bez političkih oštrica sadrži snažnu generacijsku emociju, tim više što su jučer ovu pjesmu s frontmenom Šapom, kao i na albumu, otpjevali i najbliži prijatelji benda Maske, Danilo, Batki i Rošo ('još skupljamo ploče, a gramofoni pokvareni, proćelavi i debeli, oženjeni, razvedeni; ostali ste vječno mladi, u našim mislima; ostali ste vječno mladi, u našim sjećanjima, zaboraviti vas nećemo nikada.').

Sličnog je senzibiliteta i prethodno izvedena pjesma "A mi sviramo" ('A mi sviramo pank rok za svoju dušu, a mi sviramo i dobar rif nas pali; za one što nose vijetnamku i marte, i puštaju djecu kod djeda i bake da mogu izaći na koncerte kao kad su bili mladi').  Te su izvedbe bile uvod u efektni završni dio koncerta, u kojem su nanizali stare uspješnice - "Neznane junake" i "Ulicu", kao i obradu Headbangera "Glasnice" te obradu Golih jaja "Pula ratuje".

Frontmen Šapo, gitarist Tibor, bubnjar Dejo, basist Đuro te gostujući gitarist pulske grupe Sake i nekad kultnih Golih jaja Semi Giljanović nadahnuto su, energično i uvježbano predstavili u cijelosti novi album na kojem se, uz već uvodno navedenu "Vidimo se", ističu pjesme "Stoka sitnog zuba", "Pametniji popušta" i "Ginuti".

Novim je pjesmama prethodio žestok uvod s pjesmama s albuma "Jedini dokaz" ("Pietas Iulia" i "Došli su točno u podne"), a na repertoaru su se našle i pjesme s posljednjeg albuma "Provincija uzvraća udarac", poput "Predgrađa" ili startnog instrumentala "Gangsta '95". Nakon ove prve koncertne promocije u svom gradu, kojoj su se odazvali nešto stariji poklonici FOB-a, pretežito ljudi njihove generacije, za očekivati je da će večeras podzemlje Rojca, za drugog nastupa, napuniti mlađi fanovi FOB-a. Za večerašnji koncert ulaznice se mogu kupiti na ulazu u Monteparadiso po cijeni od 30 kuna. (Zoran ANGELESKI, snimio D. VUKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter