Faggioli rekordom proslavio naslov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski automobilist Simone Faggioli nije mogao na bolji nacin zaciniti jubilarnu, 30. najslavniju hrvatsku automobilisticku utrku Buzetski dani, koja je i ove godine bila posljednja stanica Europskog prvenstva u ovoj automobilistickoj disciplini.

Novim rekordom staze i "izvanzemaljskim" vožnjama zaslužio je veliko slavlje koje mu je priredilo desetak tisuca posjetitelja, okupljenih uz legendarnu stazu od Mosta do Penicici. Svoj pohod na najbolji rezultat buzetskog brda svih vremena Faggioli je najavio vec na subotnjim treninzima, pa se tijekom službenih vožnji samo ocekivalo koja ce biti nova najbrža vremenska granica Buzetskih dana.

Fenomenalni Talijan s prototipom osella u prvoj je vožnji stazom prošao u vremenu 2.12,209 vozeci prosjecnom brzinom od 136,175 km/h, popravivši staro najbolje vrijeme za više od tri sekunde!



Faggioli je tom pobjedom samo potvrdio obranu europskog naslova u kategoriji II (formule i prototipovi) i postao prvi vozac u posljednjih devet godina, otkako se europska utrka vozi za europske bodove, koji je dvaput slavio podno Cicarije. Iako se novo najbolje vrijeme ocekivalo u njegovom drugom nastupu, Talijan je zaostao za svojim prvim vremenom za 163 tisucinke.

Premoc europskog prvaka vidljiva je i u ukupnom zbroju obje vožnje, gdje je drugoplasirani Guy Demuth iz Luksemburga zaostao 11,306 sekundi, dok je trece mjesto ukupnog poretka pripalo ceškom formulašu Otakaru Kramskom. Razloga za zadovoljstvo buzetskim nastupom svakako ima i cetvrtoplasirani Talijan Fausto Bormolini koji je ovim plasmanom osigurao naslov europskog viceprvaka, pred Adrianom Zerlom koji je bio tek šesti.

Velicanstven oproštaj

Jubilarni Buzetski dani bili su posebni i po oproštaju od aktivnog bavljenja automobilizmom legendarnog pulskog vozaca Marija Delmora (Pula-Rovinj), koji je nastupio na svim izdanjima ove utrke.



U legendarnom zavoju Komušcica docekalo ga je nekoliko tisuca ljudi te zajedno s njim na velicanstven nacin proslavilo oproštaj istarske automobilisticke legende.

Najvatrenija publika velikim je ovacijama i bakljadom docekala i novog europskog rekordera Simonea Faggiolija, a na rukama svojih navijaca našli su se i neki buzetski automobilisti. (Zapisao i snimio Siniša ŽULIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter