Faggianu se oduzima 770.000 kn imovinske koristi

Albert Faggian (Arhiva)
Albert Faggian (Arhiva)

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Puli Albert Faggian je zbog kaznenog djela protiv gospodarstva zloporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju kažnjen uvjetnom osudom na godinu dana zatvora, s rokom provjeravanja od četiri godine.

Njegova supruga, Ester Faggian je za pomaganje u počinjenju tog djela kažnjena uvjetnom osudom na šest mjeseci zatvora i rokom kušnje od jedne godine. Alberta Faggiana sudac Zdravko Garić proglasio je krivim jer je tijekom 1998., 1999. i 2000. godine kao direktor trgovačkog društva Intus protivno obvezi zaštite imovinskih interesa društva, ne postupajući s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, kako bi na nedopušten način za svoje potrebe došao do velikog iznosa novca, u više navrata davao usmene naloge tajnici Intusa Ester Peršić (Ester Faggian) da sačinjava putne naloge na svoje njegovo i ime Davora Penteka, također zaposlenika Intusa iz kojih bi neistinito proizlazilo da su im za potrebe Intusa naložena službena putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu. Također je usmeno nalagao da se na poleđini putnih računa neistinito upiše da su sve troje u određene dane bili na tim službenim putovanjima i da u istima obračuna visinu dnevnica i troškova za ta zapravo neobavljena putovanja.

Tajnici, koja je kasnije postala njegova supruga, Faggian je nalagao i da sačini lažne isplatnice o isplaćenim novčanim sredstvima njoj i Penteku te da novac koji bi podigla sa žiro računa Intusa u svrhu isplate tih dnevnica i troškova preda njemu pa je Ester Peršić (Faggian) tako i postupala i to s ciljem da Albert Faggian na nedopušten način, za svoje potrebe dođe do velikog iznosa novca, znajući da se pritom radi o putovanjima koja nisu obavljena. Tako je Ester Peršić u većem broju navrata 1998., 1999. i 2000. godine u Puli i sačinila lažne putne naloge.

Temeljem tih putnih naloga koji su glasili na nju, Faggiana i Penteka, Ester Peršić predala je u više navrata Albertu Faggianu ukupno 770.737,79 kuna dok je ostala neisplaćena vrijednost troškova i dnevnica za stvarno neobavljena putovanja u iznosu od 235.801,73 kune. Na taj se način Albert Faggian na štetu trgovačkog društva Intus neosnovano okoristio za iznos od 770.737,79. kuna. Presudom je određeno da se od Alberta Faggiana oduzima ta imovinska korist ostvarena kaznenim djelom, a taj je iznos dužan uplatiti u državni proračun u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Također, sud je odredio da su Albert i Ester Faggian dužni solidarno podmiriti troškove postupka i paušala u ukupnom iznosu od 74.638,34 kune. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter