Faggian: O otkazima sindikalcima odlučit će sud

Albert Faggian (M. ANGELINI)
Albert Faggian (M. ANGELINI)

Vlasnik Glasa Istre Albert Faggian ne odustaje od otkaza u istarskome dnevniku, ali o povjerenicima sindikata ipak će odlučivati sud.

- Sadašnji prihodi ne mogu uzdržavati 106 radnika i zato su otkazi nužni. Poštovat ćemo zakon, a on je takav kakav jest. Nismo ga mi pisali, objašnjava Faggian. Kaže da "nema mjesta čuđenju i zgražanju nad otkazima, jer procedura tehnološkog viška traje već osam mjeseci i provedena je prema zakonu. "Proveli smo višekratno savjetovanje sa sindikatima. Iznijeli su primjedbe, od kojih smo lijepi dio prihvatili", veli Faggian.

Sindikat Glasa Istre tvrdi, međutim, da radnika manjka i bez šesnaest otkaza uručenih u utorak, osim ako Glas Istre neće i dalje glumiti bilten IDS-a.

Rashodi nadilaze prihode

Faggian tvrdi da je računica vrlo jednostavna: "Razumijem nezadovoljstvo, ali ono može biti legitimno samo unutar objektivno ostvarene zarade. Ako rashodi nadilaze prihode, nemoguće je održati sadašnji broj zaposlenih". Pritom, po Faggianovu tumačenju, lista za otpuštanje 31 radnika načinjena je po zakonu, neovisno o tome što su na njoj i trudnice, majke na porodiljnom dopustu, sindikalni povjerenici i redakcijski povjerenik HND-a.

- Zakon nam ne omogućava da privilegiramo bilo koga, neovisno o tome bila žena trudna ili bio netko povjerenik HND-a. Za sindikalne povjerenike, ako sindikat uskrati suglasnost o otkazu, po zakonu je potrebna sudska odluka, pa ćemo pokrenuti postupak, a sindikalnim povjerenicima nećemo otkazivati do sudske odluke. Za sva druga radna mjesta vrijede isti principi, kazao je Faggian.

Ne zna ništa o cenzuri

 - U Glasu Istre uopće nema cenzure. Nikada nijednom novinaru niti uredniku nisam rekao da nešto napiše ili ne napiše, opovrgava Faggian tvrdnje sindikalaca i novinara. Tvrdi da ne zna ništa o teškoj cenzuri koju - prema tvrdnjama otpuštenoga HND-ova povjerenika - provodi glavni urednik. No, smatra da je bila pogreška to što se nije pisalo o nedavnoj krizi u Novom listu. (B. PAVELIĆ)

Otkazi dovode u pitanje kvalitetu novina

Zbog davanja otkaza prema programu zbrinjavanja viška radnika, jučer su ispred redakcije Glasa Istre na rivi povjerenici Sindikata novinara Hrvatske Dubravka Blaško, Zvjezdan Strahinja i Slaven Legović te predsjednik podružnice Hrvatskog novinarskog društva Boris Vincek održali konferenciju za novinare.

Iskazali su bojazan za daljnje poslovanje novina u situaciji u kojoj i bez ovih otkaza, kako tvrde, postoji očiti nedostatak radnika te istaknuli da sindikalna podružnica s tim otkazima nije mogla biti suglasna jer se na listi nalaze majke na porodiljnom ili žene na bolovanju uslijed trudnoće, kao i ljudi koji uzdržavaju obitelji pa će otkazom postati socijalni slučajevi.

- Otkaze su dobili razni profili, poput novinara, grafičara, grafičkih tehničara, dizajnera, redaktora… Otkaz je dobilo i pet web-operatera, iako se portal ne gasi, pa će njihov posao očito netko morati obavljati, gasi se dopisništvo u Labinu, problem je u dopisništvu u Rovinju s jednim novinarom, umaško je već godinama ugašeno, Bujština se pokriva iz Poreča… To znači da će se Glas Istre ili morati odreći čitatelja naviklih da u novini nađu sve o svojoj općini ili gradu ili će Uprava posegnuti za radnicima izvana, što znači i novo kršenje radnih prava. Odgovor na pitanje koliko će ta kvaliteta i dalje biti srozavana, nećemo morati dugo čekati, a sasvim sigurno tu i nije kraj otpuštanjima, ustvrdila je Blaško.

Na pitanje novinara što će sindikat dalje poduzeti, odgovorila je da ima malo manevarskog prostora jer su tijekom pregovora ispucali pravne mogućnosti, ali da će kolege zaštititi da ne dobiju otkaze po nezakonitoj osnovi. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter