Faggian: I dalje sam vlasnik Novog lista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijecki dnevnik Novi list ponovno je u središtu pažnje politicke javnosti. Iako je prošlo tek petnaestak dana od promjene vlasnika te ugledne novinske kuce, mediji su poceli otvoreno spekulirati da bi se vlasnik ponovno mogao promijeniti, i to pod snažnim politickim pritiscima.

Vecernji list tvrdi da je glavni zagovornik promjena utjecajni SDP-ovac Slavko Linic, za kojeg se ocekuje da u novoj Vladi postane ministar financija.

Ako je tocno da takva inicijativa postoji i da iza cijele akcije stoji upravo buduci ministar Linic, onda se može reci da je nova Vlada krenula u vlast s posve neocekivanim skandalom i pritiscima na privatno poduzetništvo i medijsku industriju.

Pulska tvrka Andre' vlasnika Alberta Faggiana, podsjetimo, još 23. studenog uplatila je traženi iznos od 86,012 milijuna kuna Zagrebackoj banci, koja je prodavala vecinski paket dionica Novog lista. Kredit za tu transakciju dobiven je od iste banke, a dionice Novog lista na novog su vlasnika prenesene 25. studenog.

Recentne medijske spekulacije o politickim pritiscima da ce Faggian morati prepustiti Novi list izazvale su zabrinutost djelatnika rijecke tvrtke. Vecernji i Jutarnji list posljednjih dana lansirali su pricu da ce Novi list preuzeti tvrtka Ri-novine d.o.o., pod istim uvjetima koje je imao Faggian.

Njezini su osnivaci tvrtke dobro poznate u poslovnom svijetu, koje se do danas nisu bavile novinskim, izdavackim ili tiskarskim biznisom.

Vlasnici tih tvrtki nisu medijima željeli objasnili zašto žele uložiti novac u Novi list te imaju li u tome politickog pokrovitelja, no u javnosti je odavno vec poznato da upravo Slavko Linic, uz pomoc Vojka Obersnela, okuplja rijecke poduzetnike s namjerom preuzimanja rijeckog dnevnika, pregovarajuci o tome sa Zagrebackom bankom.

Izjavu na tu temu bilo je nemoguce dobiti u Socijaldemokratskoj partiji. Navodno, o cijeloj situaciji informirani su predsjednik dr. Ivo Josipovic te novi premijer Zoran Milanovic, koji, po istim kuloarskim informacijama, ne podržavaju politiku pritisaka.

U kuloarima se culo i da Linic, nakon što su mediji provalili taj skandal, tvrdi da ga to više ne zanima. Ali, to nije potvrdio javno.


Faggian: Na mene nitko nije vršio pritisak

Albert Faggian, u razgovoru za Glas Istre, kaže da nije žrtva pritisaka iz politike, ali da mu je poznato da je bilo još interesenata za kupnju rijeckog dnevnog lista. Oni se, medutim, nisu niti javili na natjecaj za kupnju dionica.

Jeste li pod pritiskom Slavka Linica, ili neke druge utjecajne politicke ili poslovne skupine oko prodaje Novog lista?

- Na mene, niti u jednom trenutku ove transakcije, nitko nije izvršio nikakav pritisak da odustanem od natjecaja ili da prodam Novi list. Sve što znam je ono što govore kuloarske price koje poznaju svi i do kojih ne držim baš previše. Nikad u životu nisam sreo Slavka Linica niti tog covjeka poznajem.

Vecernji list navodi da je Linic politicki pokrovitelj tvrtke Ri-novine, osnovane da bi postale vlasnikom Novog lista?

- Prije nego što sam se javio na natjecaj za kupnju Novog lista receno mi je da ce se javiti još jedan ponuditelj, konzorcij sastavljen od uglednih rijeckih poduzeca. Kad sam podnosio ponudu, ocekivao sam da ce se i taj konzorcij javiti na natjecaj, pa sam bio malo zatecen kad se oni nisu javili.

Javili su se preko medija?

- Zagrebacka banka me informirala da, unatoc tome što je moja ponuda jedina, taj konzorcij želi od mene otkupiti Novi list. Odgovorio sam da - postoje li ljudi koji mogu ponuditi bolji i kvalitetniji poslovni program, te kvalitetniji nivo statusa zaposlenika - ja necu biti taj koji može zaustaviti napredak. U konstrukciji tog konzorcija nisam imao ništa protiv da oni kupe Novi list od mene, pod uvjetom da mogu sve to garantirati. Do današnjeg dana takav interes nije se pojavio.

Dakle, ništa se nije promijenilo, radite na spajanju Novog lista i Glasa Istre u treceg po velicini hrvatskog novinskog nakladnika?

- I dalje smatram da je buducnost Novog lista i Glasa Istre u zajednickoj tvrtki i na principu spojenih posuda. Mislim da možemo najkvalitetnije iskoristiti sve resurse kojima se raspolaže. Nije došlo ni do kakvog "preuzimanja" Novog lista. Ništa se nije dogodilo i ništa nije drukcije nego jucer. I dalje sam vlasnik Novog lista i tako cu se ponašati.

Normalno funkcioniramo i uskoro cemo sazvati glavnu skupštinu dionicara. Želimo spojiti Novi list i Glas Istre i obje novine napraviti još boljima. (Dubravko GRAKALIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter