Facinka: Odbacena prijava Asje Piplovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svojstvu zamjenika ravnatelja USKOK-a Eddy Putigna odbacio je prije desetak dana kaznenu prijavu koju je protiv poreckog gradonacelnika Edija Štifanica, ondašnjeg clana Gradskog poglavarstva, a danas dogradonacelnika Eda Kosa i odvjetnickog ureda Robertina Bilobrka podnijela bujska odvjetnica Asja Piplovic. Ona je optužena u antikorupcijskoj akciji "Maestro" na 15 mjeseci zatvora, koliko je na koncu provela u pritvoru.

Piplovic je prijavila Štifanica, Kosa i Bilobrka zbog sumnje da su se 7. prosinca 2007. godine udružili ne bi li Bilobrku pribavili imovinsku korist od 793 tisuce kuna gradskog novca, zlorabeci pritom svoj položaj i placajuci odvjetnicke radnje koje nisu obavljene.

Radi se o poslu vezanom uz natjecaj za prodaju zemljišta na podrucju Facinke u Porecu, u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, za koji je Grad Porec, odnosno gradonacelnik Štifanic potpisao ugovor o zastupanju s odvjetnickim uredom Bilobrk 14. srpnja 2006.

Natjecaj na koji se javio i Grad Porec na kraju je poništen, a Grad je zemljište od HFP-a dobio bez naknade temeljem sporazuma s Vladom, po kojem je ugovoreno da ce Grad novcem od prodaje tog zemljišta financirati gradnju sportske dvorane Žatike, osnovne škole i zaobilaznice te još neke infrastrukturne investicije.

Unatoc tome, Grad je Bilobrku isplatio nagradu utvrdenu ugovorom - pet posto od ugovorene kupoprodajne cijene uvecane za PDV.

USKOK odbacuje tvrdnju Piplovic da je na taj nacin oštecen gradski proracun. USKOK ne vidi ništa sporno ni u izjavi Bilobrka da je "poduzimao pravne radnje te da je u konacnici Grad Porec stekao vlasništvo nad nekretninama koje su bile predmet javnog natjecaja", kao i da je za te usluge dobio "5 posto od cijene koju je Grad Porec bio spreman platiti za Facinku".

Za komentar smo pitali Asju Piplovic. "Rješenje nisam dobila, ali odluka me ne iznenaduje. Prijavu sam podnijela dok sam bila u pritvoru, a da su je prihvatili, bila bi im to pljuska vlastitom rukom. Pa USKOK mora sa sebe skinuti krivnju za gadosti koje su mi ucinili u akciji 'Maestro'", rekla nam je u telefonskom razgovoru Piplovic. (S. MATEJCIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter