"Facetraites" Davora Schunka u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Muzeju grada Umaga otvorena je izložba crteža pod nazivom "Facetraits" zagrebackog dizajnera i multimedijalnog umjetnika Davora Schunka, koji se prvi put predstavlja istarskoj publici.

Na otvaranju su govorile v.d. ravnateljice muzeja Biljana Bojic i kustosica izložbe Maja Briski. Facetraits, etimološki promotreno, kovanica je koja spretno združuje termine Facebook i portraits, precizno signalizirajuci ne samo inspirativno izvorište Schunkovih crteža, nego i njihov optimalni ambijent.

Tako se na izložbi može vidjeti i portret umaškog pisca Fulvija Tomizze, koji je autor priredio za korice knjige "Lapis Histriae 2011." u izdanju Gradske knjižnice Umag.



Autor se predstavio s drugim digitalnim facetraits portretima poznatih osoba iz glazbenog miljea - legendom jazza Boškom Petrovicem, Borisom Leinerom, zatim dizajnerom Davorom Bruketom i drugima. Uz digitalne portrete na papiru, autor je priredio i videozapis facetraitova.

- Nakon prvog vala Facetraitsa, koji je rezultirao razumljivom euforijom tijekom koje su mnogi autorovi prijatelji umjesto vlastitih fotografija postavili Shunkove crteže kao legitimne slike za svoje Facebook profile, Schunkov ingeniozni crtacki koncept razmahao se potom na portretima najrazlicitijih likova koje nije nikad niti vidio niti upoznao, ali je upravo kroz svoj novosteceni koncept uspio prezentirati njihov karakter i psihološki profil.

Njegov crtež nesumnjivo pripada suvremenom virtualnom senzibilitetu, nastao je na kompjuteru, a ne na papiru pa niti ne podliježe klasicnim vrijednosnim parametrima poput pohvala "autorovoj sigurnoj ruci" ili vještini artista da "u jednom potezu nacrta savršenu kružnicu".

Schunkove digitalizirane, besprijekorno precizne linije izvedene su pak nepodnošljivom lakocom i multiplicirane neprimjereno drskom brzinom, ali su u isto vrijeme ipak ponekad zacudno suptilne, ponekad po potrebi cvrste i nerijetko proširene u teške monokromne plohe te zapravo izuzetno dobro prilagodene raznolikim motivima koje iscrtavaju, napisala je u katalogu za autora kustosica izložbe Maja Briski.

Radovi se mogu razgledati do 20. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter