"Facexhibition" po zamisli Vedrana Šilipetra


Ove će se subote u labinskoj galeriji Alvona upriličiti otvorenje međunarodne izložbe "Facexhibition". Radi se o prvoj ediciji projekta čiji je začetnik pulski umjetnik Vedran Šilipetar koji je putem društvene mreže Facebook okupio četrdesetak autora iz raznih dijelova svijeta u različitim umjetničkim disciplinama i tehnikama (slika, grafika, skulptura, primijenjena umjetnost, fotografija, video, glazba).

- Ideja o projektu "Facexhibition" nastala je tijekom siječnja 2016. godine na jugu Istre, moje "uspavane tamnice", provodivši vrijeme na Facebooku "lajkajući" radove tada meni još uvijek nepoznatih umjetnika. Iznerviran činjenicom da u virtualnom svijetu svi susreti (osim ukoliko nisu seksualne prirode) uglavnom ostaju zatočeni na tim istim "virtualnim trgovima", a pritom sam intuitivno slijedeći neku svoju estetiku htio (iz)materijalizirati paralelnu stvarnost. Odaslao sam pozive nekolicini autora čiji me rad dojmio s prijedlogom sudjelovanja na izložbi, tada još uvijek nepoznate lokacije i vremena održavanja. Danas, devet mjeseci kasnije, u labinskoj galeriji Alvona imamo čast predstaviti fenomenalne minijature pristigle iz Japana, Nizozemske, Indonezije, Mauriciusa, Francuske, Turske, Njemačke, Slovačke, Portugala, Španjolske, Mađarske, Poljske, Italije, Slovenije, Rusije, a sve u srazu s radovima domaćih umjetnika koji su pristali biti dijelom ove kreativne igre, kazao je Šilipetar.

Izložba je organizirana u organizaciji galerije Alvona i virtualnog kuratora Vedran Šilipetra, a otvorenje je zakazano u 20 sati. Poseban gost bit će glazbenik Livio Morosin koji će otvorenje manifestacije uveličati autorskim dizajnom zvuka. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter