Facebook želi kupiti aplikaciju za mobitele WhatsApp

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Facebook je u srijedu najavio najveću kupovinu u svojoj povijesti, ponudivši 19 milijardi dolara za aplikaciju poruka za mobitele WhatsApp.

- To će nam putem novih usluga za mobitele omogućiti da povežemo još više ljudi u svijetu te pomoći jačanju obiju usluga, izjavio je osnivač prve svjetske društvene mreže Mark Zuckerberg, predstavljajući ponudu.

Facebook će platiti četiri milijarde dolara u gotovini i 12 milijardi u dionicama za kupovinu te popularne aplikacije.

Preostale tri milijarde bit će dopunske dionice Facebooka isplaćivane osnivačima i zaposlenicima WhatsAppa tijekom četiri godine nakon zatvaranja operacije koje se predviđa ove godine. Vlasnik i osnivač WhatsAppa Jan Koum ući će i u upravno vijeće mreže. Ako operacija ne uspije, WhatsApp će dobiti dvije milijarde dolara odštete.

- Iznos transakcije doista je impozantan, rekao je Greg Sterling, analitičar pri Opus Researchu, ističući da Facebook preuzima rizik jer je u društvenim mrežama nešto u modi, dok sljedeće godine to može biti neka druga aplikacija.

Na njujorškoj burzi dionice Facebooka pale su 2,57 posto na 66,31 dolara.

- WhatsApp povezat će milijardu ljudi. Usluge koji dosežu tu razinu imaju nevjerojatnu vrijednost, tvrdi Mark Zuckerberg te dodaje da je riječ o proizvodu iznimno visoke kvalitete i vrlo važnoj mreži komunikacije, vrlo popularnu u Europi i Latinskoj Americi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter