Facebook ukida profile zatvorenicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Facebook je poceo ukidati profile zatvorenicima nakon što je u Kaliforniji otkriven slucaj prijetnje jednog zatvorenika putem Facebooka, a da bi se takvi slucajevi u buducnosti sprijecili, donesena je odluka o ukidanju profila zatvorenicima.

Iz Facebooka su dosad ukinuli profile najmanje dvojice zatvorenika, a dužnosnici rade na otkrivanju svih onih koji su zlorabili svoje profile, stoji u priopcenju kalifornijske uprave za zatvorski sustav. Odjel ce u suradnji s Facebookom ispitati i druge slucajeve u kojima je Facebook nedopušteno korišten iz zatvora ili je to cinio netko u ime zatvorenika.

Voditelj kalifornijskog zatvorskog odjela tvrdi da pristup društvenim mrežama zatvorenicima omogucuje da izbjegnu nadzor i u nekim slucajevima nastave sa svojom kriminalnom aktivnošcu.

Zaposlenici kalifornijskog zatvora novinarima su kazali da su primili na stotine žalbi od žrtava koje su putem društvenih mreža kontaktirali zatvorenici. Medu njima je i jedan osudeni pedofil koji je zahvaljujuci Facebooku posjecivao profil svoje žrtve, a potom slao e-mailove s crtežima djevojcice njezinoj obitelji.

Djevojcica je imala 10 godina kada ju je pedofil zlostavljao, a sada je 17-godišnjakinja. "Zatvorenik je u e-mailu opisivao kako izgleda njezina kosa, kakvu odjecu nosi te brojne druge pojedinosti. Istraga je pokazala da je koristio mobitel da pronade profil žrtve na MySpaceu i Facebooku, rekli su iz kalifornijskog zatvora.

Profili nece biti ukinuti u dva slucaja: ako je u odredenoj državi korištenje interneta iz zatvora dopušteno ili ako je profil otvoren prije odlaska na odsluženje kazne, u vrijeme kada nije bilo pristupa Facebooku.


Podijeli: Facebook Twiter