Facebook: Timeline postaje obavezan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Facebook ce od svojih korisnika tražiti da se obavezno prebace na nov nacin korištenja profila, Timeline, kojim ce se fotografije, linkovi i bilješke iz prošlosti posložiti kronološki i moci lakše naci, javlja Associated Press.

Timeline se može koristiti vec neko vrijeme, a ovaj format opisuje se kao album cijelog života jednog korisnika na Facebooku. Kada se jednom aktivira, Timeline potpuno zamjenjuje sadašnji nacin prikaza i ne može se vratiti na stari.

Neki su se korisnici vec prebacili na Timeline, no do sada to nije bilo obavezno. Facebook je od utorka poceo javljati nekim korisnicima da imaju sedam dana da ociste svoje profile i sakriju informacije koje žele prije nego što se Timeline automatski aktivira. Zahtjeve ostalim korisnicima poslat ce iducih nekoliko tjedana.

Cak i oni koji se duže vrijeme nisu logirali na Facebook bit ce automatski prebaceni na nov nacin prikaza.

Timeline nece prikazati ništa što na profilu nije bilo vidljivo u prošlosti. Do starih postova bilo je moguce doci tako što se klikne na "Stariji postovi", a od sada ce se do starijeg materijala dolaziti puno brže.

Iz Timelinea se takoder nece vidjeti da se krug prijatelja nekog korisnika zadnjih godina proširio pa ce fotografiju s neke fešte koja je stavljena 2008. moci vidjeti samo oni koji su od tada dodani kao prijatelji. U svakom slucaju, moci ce se ograniciti da drugi ne vide fotografije koje korisnik ne želi vidjeti.

Uz to, novi format prikaza nudi još neke opcije poput mogucnosti da se promijeni datum na postu te da se taj, primjerice, uskladi s fotografijom s nekog putovanja, a vremenski se mogu posložiti i postovi i fotografije o dogadajima koji su se dogodili prije nego što je pokrenut Facebook. (Priredio M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter