Facebook sprema izlazak na burzu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveca društvena mreža na svijetu za iduce proljece priprema javnu ponudu dionica, kojom želi prikupiti do deset milijardi dolara (oko 55 milijardi kuna), piše Guardian. To je otprilike pola našeg državnog proracuna.

Tržišna vrijednost kompanije, nadaju se Mark Zuckerberg i društvo, mogla bi doseci oko sto milijardi dolara (oko 550 milijardi kuna). Uspije li u tome, bit ce dvostruko vrjednija od Hewlett-Packarda.

Nakon sedam godina eksplozivnog rasta, još se ne zna tko ce mreži s više od 800 milijuna korisnika pomoci pri izlasku na burzu. Pregovori s bankarima u Silicijskoj dolini su u tijeku, no konacna odluka još nije donesena.

Navodno je vec izradila interni prospekt i obavila druge pripreme kako bi mogla u svakom trenutku pokrenuti postupak. Formalno, to bi mogla uciniti vec krajem ove godine. Zasad nema službenih najava da ce tako doista i biti.

Dodatni poticaj mogle bi biti zakonske obveze. Do kraja godine društvena mreža imat ce 500 udjelnicara - velikim dijelom zaposlenika placenih i poticanih dionicama - zbog cega ce americkom regulatornom tijelu morati podnijeti financijske izvještaje najkasnije do 30. travnja 2012. cak i ako se ne odluci na IPO.

To se, primjerice, dogodilo Googleu, ciji je broj udjelnicara 2004. godine premašio 500.

Facebook trenutno ne objavljuje podatke o svom poslovanju. No, procjenjuje se kako je tijekom prvih šest mjeseci 2011. udvostrucio prihode u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši iznos od 1,6 milijardi dolara (oko 8,8 milijardi kuna).

Izade li Facebook na burzu, sve druge tvrtke iz dot com sektora koje se spremaju na isti korak izgledat ce kao patuljci. Primjerice Zynga, kreator Farmvillea, traži do milijarde dolara (oko 5,5 milijardi kuna) na taj nacin.

Tijekom studenog Groupon je vec izašao na burzu uz veliku pompu, da bi nakon samo par tjedana trgovanja cijena njegove dionice pala ispod razine iz javne ponude. Slicno je i s Linkedinom i Pandorom, koje su takoder uvrštene u burzovne kotacije tijekom ove godine.

Prikupljeni novac Facebook ce iskoristiti za nastavak okršaja s divovima poput Googlea, ali i moguce nove akvizicije, projekte te privlacenje kvalitetnog inženjerskog kadra.


Podijeli: Facebook Twiter