Facebook priprema aplikaciju za iPad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek nakon što je prodan u 25 milijuna primjeraka, popularni Appleov tablet dobit ce službenu aplikaciju za najvecu svjetsku društvenu mrežu.

Facebook je imao aplikaciju za iPhone spremnu još kad je Apple otvorio App Store u srpnju 2008. No, ni godinu dana nakon što je iPad pušten u prodaju, nema službene aplikacije za njega. To bi se uskoro moglo promijeniti, piše New York Times. Za koji tjedan Facebook ce ponuditi besplatnu aplikaciju za iPad. Trenutno je u zadnjoj fazi testiranja. Navodno se u njezinu izradu ukljucio i Mark Zuckerberg osobno.

Ljudi koji su ju imali prilike vidjeti kažu da je posebno dizajnirana i optimizirana za iPad i njegovo sucelje sa zaslonom osjetljivim na dodir. Facebook Chat i Groups takoder su prilagodeni potrebama korisnika tableta, a bit ce i funkcionalnosti koje nece biti dostupne korisnicima web sitea, poput izravnog uploada fotografija i videozapisa putem kamera ugradenih u iPad.

Vec postoji niz Facebook aplikacija za iPad, kao što su recimo My Pad, iFace i Friendly. Nova ce biti korisna i Appleu i Facebooku.

Mobilne aplikacije i optimizirani mobilni web siteovi velik su izvor rasta prometa za Facebook. Tvrtka je nedavno objavila da 250 milijuna od ukupno 700 milijuna njenih korisnika pristupa Faceboku putem mobilnih uredaja.

S druge strane, kvalitetna Facebook aplikacija mogla bi pomoci Appleu u borbi s Googleovim Android tabletom. Stoga je planiraju snažno promovirati putem App Storea.

Facebook takoder planira optimizirati i svoj web za iPad. Ne zna se još tocno kad, ali je izvjesno da ce se nadopunjavati s aplikacijama za iPad i iPhone.


Podijeli: Facebook Twiter