Facebook pod istragom zbog prepoznavanja lica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Facebook je globalno ukljucio novu opciju za tagiranje fotografija, koja korisnicima pomaže automatski sugerirajuci lica njihovih prijatelja. Cinjenica da je ta opcija automatski ukljucena svim korisnicima bez posebne najave nije se svidjela mnogima, a posebno regulatorima za privatnost podataka Europske unije.

Facebook ovu opciju testira vec nekoliko mjeseci, a sada ju je konacno odlucio ukljuciti za vecinu korisnika i to - kao što to obicno radi - bez posebnog upozorenja, popraceno samo tekstom na službenom blogu.

Medutim, automatsko prepoznavanje lica (iako proces nije posve automatiziran, naime korisnik i dalje mora sam potvrditi da li se na slici nalazi upravo ta osoba ili ne) mnogima ne zvuci kao dobra ideja.

Medu njima je i Gerard Lommel, luksemburški clan Radne skupine za zaštitu podataka prema clanku 29 Europske unije: "Tagiranje ljudi na fotografijama ne bi se smjelo dogadati bez privole korisnika i ne bi smjelo biti ukljuceno automatski."

Regulator za zaštitu privatnosti podataka Europske unije zbog toga ce pokrenuti istragu protiv Facebooka. "Moramo pojasniti Facebooku da se (ova opcija) ne smije ukljuciti na ovakav nacin", kaže Lommel.


Podijeli: Facebook Twiter