Facebook odaje vaše podatke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako vec godinama tvrde suprotno, društvene mreže Facebook, MySpace te mnoge druge oglašivacima uredno šalju imena i druge osobne podatke svojih korisnika.

Ovom prljavom praksom društvene mreže navodno se koriste vec godinama, a osim samih imena korisnika oglašivacima se isporucuje sva sila drugih osobnih podataka poput dobi, zanimanja, lokacije, pa cak i imena korisnika koji su kliknuli na odredeni oglas te profil korisnika na cijoj stranici su se pri tome nalazili.

Kako navodi Wall Street Journal, koji je razotkrio ovaj skandal, kada su s pitanjima pristupili Facebooku i MySpaceu kompanije su brzinski promijenile dio kodova svojih servisa koji je omogucavao dijeljene korisnickih osobnih podataka, no u WSJ-u su ipak odlucili objaviti ovu pricu.

S druge strane ove sramotne prakse nalaze se velike internetske oglašivacke kompanije poput Googleovog DoubleClicka i Yahooove Right Medie, no one peru ruke i navode da nisu bile svjesne cinjenice da im društvene mreže šalju ove podatke te da ih u svakom slucaju oni ne bi iskoristili za plasiranje oglasa. Nekako sumnjamo u te izjave.

Facebook, MySpace i druge društvene mreže striktno navode da nece osobne podatke korisnika dijeliti s kompanijama za distribuciju oglasa, osim ako sam korisnik na to ne pristane, no kao što se ispostavilo, to baš i nije tako.


Podijeli: Facebook Twiter