Facebook na burzi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Facebook je u srijedu ucinio prvi korak prema otvorenom tržištu najocekivanijom ovogodišnjom pocetnom javnom ponudom dionica koja bi osnivaca ove najpoznatije svjetske društvene mreže Marka Zuckerberga, prema procjenama novinskih agencija, mogla uciniti šestim najbogatijim covjekom svijeta.

Dionice društvene mreže, pokrenute kao projekt harvardskih studenata koja je u osam godina stekla svjetsku popularnost, na tržištu bi se trebale naci sredinom godine. Nakon izlaska na burzu vrijednost Facebooka mogla bi dostici i 100 milijardi dolara, ocjenjuje Reuters.

No, neki ulagaci strahuju da je tvrtka koja trenutno ima 845 milijuna korisnika diljem svijeta dosegla vrhunac rasta. Prošle je godine Facebook ostvario prihod od 3,71 milijarde dolara, što je porast od 88 posto u odnosu na godinu ranije, ali ipak na donjoj granici ocekivanja. Neto dobit porasla je 65 posto i dosegla milijardu dolara.

Reuters istice da je pocetnom javnom ponudom dionica u srijedu zapoceo višemjesecni postupak koji ce okoncati najvecom novcanom transakcijom u Silicijskoj dolini od procvata internetskih tvrtki.

Postupak vode tvrtke Morgan Stanley, Goldman Sachs i JPMorgan, a u posao su ukljuceni i Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital i Allen & Co.

U pismu priloženom uz poslovnu dokumentaciju Zuckerberg je istaknuo kako cesto govorimo o izumima poput tiska ili televizije, no smatra da je naše društvo danas doseglo novu tocku preokreta.

"Imamo veliku priliku i potrebu povezati sve na svijetu i svakom dati glas kako bi pomogao transformirati društvo za buducnost", naglasio je Zuckerberg cija bi osnovna placa od pola milijuna dolara od sijecnja sljedece godine trebala pasti na jedan dolar.

No, njegovih 1.11 milijardi dionica Facebooka po procjenama s kraja prošle godine, dakle prije izlaska na burzu, vrijede 33 milijarde dolara.


Podijeli: Facebook Twiter