Facebook kupuje Instagram za milijardu dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Facebook je objavio da ce platiti milijardu dolara u novcu i dionicama za akviziciju tvrtke Instagram, proizvodaca popularnog programa za razmjenu fotografija putem pametnih telefona, u sklopu svoje dosad najvece akvizicije, i to samo nekoliko mjeseci prije nego bi ta vodeca društvena mreža u svijetu trebala prvi put ponuditi svoje dionice na burzama.

Rijec je o impresivnoj cijeni za jednog proizvodaca softvera bez znacajnijih prihoda i s nekolicinom zaposlenih, cak i prema visokim standardima Silicijske doline, gdje je vrijednost novih tvrtki znacajno porasla posljednjih godina. Visoka cijena istice i sve veci znacaj društvenih mreža na tržištu na kojem usluge poput Facebooka neprestano moraju nuditi nešto novo kako bi zabavile svoje korisnike.

"Godinama smo usredotoceni na stvaranju najboljeg iskustva za razmjenu fotografija s prijateljima i obitelji. Sada smo u mogucnosti usko suradivati s poslovnim timom u Instagramu kako bismo ponudili najbolja iskustva u razmjeni slika putem mobitela medu korisnicima u skladu s njihovim interesima", kazao je suosnivac Facebooka Mark Zuckerbeg prilikom objave akvizicije.

Kupnjom Instagrama, u skladu sa sporazumom objavljenom nekoliko dana pošto je ta mlada tvrtka dovršila krug financiranja nakon cega je njezina vrijednost procijenjena na 500 milijuna dolara, Facebook ce vjerojatno pokušati preuzeti tog svog potencijalnog rivala ili barem sprijeciti da padne u ruke njegovih najvecih konkurenata kao što su Twitter ili Google.

Od lansiranja na tržištu u sijecnju 2011. godine broj korisnika Instagramove aplikacije, koja korisnicima omogucava da dodaju filtere i efekte na slike dobivene putem fotoaparata na uredajima iPhone i Android te da ih razmjenjuju sa svojim prijateljima, dosegnuo je ukupno 30 milijuna.

Instagram s otprilike 12-ak zaposlenih i sa sjedištem u San Franciscu prošli je tjedan priveo kraju krug financiranja dobivši 50 milijuna dolara od ulagaca, medu kojima su Sequoia Capital i Greylock Partners, kažu dobro upuceni izvori.

Facebook je lani ostvario prihode od 3,7 milijardi dolara, a godinu je zakljucio s 3,9 milijardi dolara u gotovini i vrijednosnicama u bilanci, navodi se u odgovarajucem dokumentu namijenjenom ulagacima.


Podijeli: Facebook Twiter