Facebook humanitarci pokreću akciju za djecu bez roditelja

Slađana Vujica
Slađana Vujica

Facebook Puljani humanitarci pokreću novu veliku humanitarnu akciju pod nazivom "Pomognimo bratu i sestri". Kako doznajemo, ovog puta žele pomoći djevojčici i dječaku koji su prije tri mjeseca, nažalost, ostali bez majke. Djeca imaju 10 i 12 godina i žive na Puljštini. Majka im je nakon duge bolesti preminula i djeca su na taj način ostala bez oba roditelja. Otac je, naime, davno dobio zabranu prilaska i njima i pokojnoj majci jer je bio zlostavljač. 

Od rođenja teško djetinjstvo

- Tu dragu djecu život od samog rođenja nije mazio, prošla su i vidjela sve i svašta, ništa što bi itko od nas poželio ni djeci ni odraslima. Nakon smrti majke, brigu o djeci preuzeli su tetak i tetka, koji daju sve od sebe da malene nećake što prije socijaliziraju i pomognu im na sve potrebne načine. Tetak i tetka imaju i sami svoje dvoje djece, doznajemo od Slađane Vujice, predsjednice ove humanitarne udruge i facebook grupe.

No, da bi dobili skrbništvo nad svojim nećacima, socijalna skrb je postavila uvjete što sve djeca moraju imati, a najbitnija je posebna soba za dječaka - djevojčice mogu biti u istoj sobi. Budući da se sad sobe nalaze na katu, osim sobe za dječaka, neophodno je riješiti stepenice, podove na katu, krov i sve ostalo da cijeli kat bude u funkciji.

- Obitelj je već ranije kupila kuću koju su u skladu s mogućnostima renovirali i opremali prema svojim potrebama, ali sad se plan renoviranja morao potpuno promijeniti da bi ispunili zakonske uvjete i postali zakonski skrbnici svojim nećacima. Potreban im je ili materijal ili novac kojim će potrebno kupiti. Sami s prijateljima rade na kući, tako da majstori ne trebaju jer svatko od prijatelja zna ili zidariju ili keramiku ili stolariju i svi im od srca pomažu, ali sad su ostali i bez materijala i bez novaca za materijal. Iz tog razloga molimo sve koji su u mogućnosti da se priključe ovoj akciji i ili doniraju nešto od materijala i uplate na račun otvoren isključivo za ovu akciju, koji ćemo mi transparentno prebacivati na račun obitelji da kupe neophodno, pojašnjava Vujica. 

Posebna soba za dječake

Također skreće pažnju da će, nakon što se završi s građevinskim radovima, djeci trebati i namještaj za opremanje soba, ali sada im je građevinski materijal najpotrebniji.

Inače, humanitarna akcija "Pomognimo bratu i sestri" koja traje do 29. svibnja, je odobrena od nadležnog ureda te samim tima i dobila oznaku "SPSOS", te je u evidenciji humanitarnih akcija upisana pod evidencijskom oznakom IŽ-HA/SPSOS-17-5. Financijska sredstva za ovu akciju prikupljat će se na računu u PBZ banci; IBAN računa je: HR 5523400091510840005, a donirati im se može i dolje navedeni materijal. Za sve dodatne informacije može se kontaktirati Slađana Vujica na broj 095-373-0900 ili putem e-maila [email protected]. (Borka PETROVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter