Fabius: U Siriji nekoliko puta upotrijebljen sarin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska je sigurna da je plin sarin upotrijebljen u Siriji nekoliko puta, priopćio je u utorak ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, ali nije precizirao tko je za to odgovoran.

Analize što ih je proveo francuski laboratorij na uzrocima koje posjeduje Francuska, ukazuju na nazočnost sarina i Francuska je sada sigurna da je taj plin upotrijebljen u Siriji nekoliko puta na ograničenom području, piše u priopćenju.

Prema jednom diplomatskom izvoru uzroci dolaze iz Džobara, u predgrađu Damaska. Ondje su dvojica posebnih dopisnika dnevnog lista Le Monde svjedočili sredinom travnja uporabi otrovnih plinova i donijeli su uzroke francuskim vlastima. Donijeli su i uzorke iz okolice Homsa.

Fabius je precizirao da je predao rezultate analiza u utorak ujutro profesoru Ake Sellstroemu, šefu istražne misije koju je osnovao glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Ban Ki-moon, koja je zadužena za utvrđivanje činjenica o optužbama za uporabu kemijskog naoružanja u Siriji.

Analize su napravljene u francuskom laboratoriju kojeg je odredila Organizacija za zabranu kemijskog naoružanja.

UN-ovo istražno povjerenstvo o Siriji u izvješću objavljenom u utorak napravilo je popis kemijskih tvari koje su upotrijebljene najmanje četiri puta u Siriji u ožujku i travnju. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter