Fabioli Faidigi jubilarni, 20. grožnjanski ex tempore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjednica jubilarnog, 20. izdanja slikarske manifestacije ex tempore, održane danas u Grožnjanu, u konkurenciji od ukupno 409 umjetnika ovoga je puta tršćanska autorica Fabiola Faidiga za rad "Rosso sottile", za koji je nagrađena s 2.500 eura.

Njen je sugrađanin Simone Flaborea s radom "Delicatesse" osvojio drugo mjesto i 1.500 eura, dok su treća nagrada i nagrada od 1.000 eura pripale Porečanki Terezi Pavlović za djelo "Stranica dnevnika".

Manifestacija je održana iako je kiša neumorno padala tijekom cijeloga dana, zbog čega radovi nisu izloženi po svim ulicama i trgovima, nego po svim mogućim raspoloživim i dostupnim galerijama, prostorijama, koncertnoj dvorani, svakom kutku gradića zaklonjenom od padalina, pa čak i župnoj dvorani i vježbaonici Hrvatske glazbene mladeži.

Nagrada Općine Grožnjan, teška 1.000 eura, otišla je Opatijki Meliti Sorola Staničić za rad "Crveni mjesec-plavi mjesec". Uručene su i nagrade sponzora, po 1.000 eura, a dobili su ih Ivanka Ruk-Ražo iz Rovinja s radom "Jesen", Nicola Tomasi iz Gorizije za djelo "M12" i Nevio Altin iz Grožnjana za rad "Instalacija je-bene mudante". Četvrta sponzorska nagrada je samostalna izložba u grožnjanskoj gradskoj galeriji Fonticus, koju je odlukom žirija osvojio Radovan Unić iz Matulja za rad "Ispred".

Ove je godine na manifestaciji sudjelovao velik broj autora - 419 umjetnika iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke i Mađarske pečatiralo je 608 podloga, od kojih su 409 predane na ocjenjivanje. Žiri - povjesničari umjetnosti Ludovico Pratesi iz Rima i Enzo Santese iz Trsta, galerist i kinematografski povjesničar Marco Puntin iz Trsta, Stane Bernik iz Ljubljane, kustosica Obalne galerije iz Pirana Maida B. Japelj i voditelj grožnjanske galerije Fonticus Eugen Borkovsky - nije imao nimalo lak zadatak.

I ove je godine ex tempore održan i za kategoriju mladih, u kojoj je bilo 44 sudionika s 55 pečatiranih platna, od kojih je predano 38. Prva nagrada i bon za kupnju u vrijednosti od 200 eura dobila je mlada slikarica Zsofia Janocsik iz Mađarske za djelo "Bez naslova", drugo mjesto i bon od 150 eura pripao je Riječaninu Davidu Nagliću za sliku "4 čaše vina", dok je treću nagradu i bon od 100 eura osvojila Matea Roknić iz Kraljevice za djelo "Djedova kuća".

Nagrada Općine Grožnjan, ponovno bon za kupnju od 100 eura, uručena je mladom tršćanskom umjetniku Andrei Maiellu za rad "Vento istriano". Ocijenio ih je žiri u sastavu Ornella Boseglav iz Hrvatske, Paolo Cervi Kervischer iz Italije i Slovenac Marko Zelenko.

Organizatori ex temporea su Talijanska unija, tršćansko Narodno sveučilište te Općina i Zajednica Talijana Grožnjan. (napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter