Faber: Sanader je htio da storniram slučaj "Kamioni"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši ravnatelj policije Vladimir Faber posvjedočio je danas na suđenju u slučaju "Fimi-media" da je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić u premijerov ured u Vladi ulazio bez ikakvog pregleda, a tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera prozvao je i da ga je s čela policije smijenio jer nije pristao stornirati slučaj "Kamioni".

Time je pobio iskaz šefa Sanaderova osiguranja koji je kazao da Barišić nije mogao bez pregleda ući u sjedište Vlade te potvrdio Barišićeve riječi da mu je "slobodan ulaz" odobren jer je u aktovci vrlo često imao gotovinu koju je davao premijeru.

"Barišića sam vidio najmanje tri puta kako bez kontrole ulazi u Vladu. Policajci su ga pozdravljali, imao je VIP status. Pitao sam o čemu se radi i saznao da je Barišić intimni prijatelj, najbliži suradnik Ive Sanadera i da uživa poseban status. Kategorički tvrdim da ono što se moglo čuti da bez pregleda nije mogao ući u vladu ne odgovara istini", kazao je Faber.

Bivši ravnatelj policije, koji se sam javio za svjedočenje u ovom slučaju, u sudnici je kazao i da je s najviše policijske dužnosti smijenjen jer je odbio stranačko kadroviranje i unatoč Sanaderovoj naredbi ustrajao na podnošenju kaznene prijave u slučaju "Kamioni" protiv bivšeg HDZ-ovog ministra obrane Berislava Rončevića.

"Sa Sanaderom sam razgovarao više puta kada bi me pozivao i inzistirao da nešto ne učinim, a ja sam mu objašnjavao da tako ne mogu postupiti", prisjetio se Faber.

Sanader mu se tvrdi, izravno obraćao, čak i kada ga je zvao na razgovore s tadašnjim ministrom unutarnjih poslova, danas predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom kojemu je Faber formalno bio odgovoran.

"I tada sam mu ukazao na neke nepravilnosti u postupanju djelatnika uprave za posebne poslove sigurnosti, što je rezultiralo kaznenim postupcima", rekao je Faber.

Na pitanje Sanaderove obrane odgovorio je da bivšem premijeru nije zamjerio smjenu, jer je kao policijski profesionalac prihvaćao svaki raspored unutar MUP-a. "Smjena je bila u skladu sa zakonom, nisam imao nikakav osobni animozitet. Prigovorio sam mu jedino jer smo ja i vrh kriminalističke policije tada imali vrhunske rezultate", rekao je Faber, ističući da se za svjedoka javio motiviran isključivo željom za istinom.

No, na Sanaderovo pitanje na temelju kojega ga je akta smijenio, Faber je ispričao da ga je Sanader osobno pozvao u Vladu, gdje je galameći i udarajući šakom po stolu govorio da mora stornirati slučaj "Kamioni".

Kazao je i da ga je nakon toga tadašnji ministar Karamarko više puta izvijestio da Sanader ustraje na njegovoj smjeni. "Karamarko je odbio potpisati smjenu tijekom travnja ili svibnja, ali što se dogodilo kada je potpisao u lipnju - ne znam. Rekao je da više nije mogao podnijeti pritisak, ali da se izborio da ostanem u MUP-u iako je Sanader želio da prijeđem u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje", istaknuo je Faber.

Upitan zbog čega svoje danas izrečene primjedbe nije iznio pred saborskim povjerenstvom o slučaju "Kamioni", rekao je da je pritisak na njega uslijedio dva ili tri mjeseca kasnije. "No, i tada sam rekao da ima puno pritisaka na policiju, ali da ćemo pošteno napraviti istragu i o tome izvijestiti Državno odvjetništvo", kazao je Faber.

Sanaderova obrana na kraju je prigovorila njegovu iskazu, ističući da ne vjeruje u Faberove plemenite namjere te da je iskaz motiviran "subjektivnim osjećajem da mu je za smjenu kriv Sanader".

I bivši premijer je rekao da je Faber iznio čitav niz neistina te da je svjedočio tendenciozno. "On je jedan od ravnatelja koji je bio najkraće na toj dužnosti. Osobna frustracija razlog je ovakvog iskaza, a smijenila ga je Vlada, ne ja", rekao je Sanader.

Dodao je i da Faber nema osobnih saznanja o Barišićevim ulascima u Vladu te da čak i da je osiguranje nekoga propustilo bez pregleda ne znači da je on kao premijer to naredio.

Sanaderov punac odbio svjedočiti

Iako je po sudskoj odluci Ivu Šarića, punca bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, na suđenje u slučaju "Fimi-media" danas trebala dovesti policija, on se sam pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu, no nije želio svjedočiti protiv člana obitelji.

Šarića je, umjesto policije, na sud na Zrinjevcu oko 9.20 sati dovela njegova kći Mirjana Sanader, a on se pozvao na zakonsku blagodat da ne mora svjedočiti protiv svoga zeta Ive Sanadera.

Svoj raniji nedolazak na svjedočenje Šarić je pravdao liječničkom dokumentacijom, za koju je sudski vještak zaključio da ne može biti opravdanje za izostanak pa je sutkinja Ivana Čalić zbog naredila da ga u ponedjeljak na sud dovede policija.

Šarić je predložen za svjedoka jer je na njega upisan velik dio imovine koja po tvrdnjama tužiteljstva zapravo pripada Sanaderu. Među ostalim, Šarić je vlasnik dijela vile u elitnoj zagrebačkoj Kozarčevoj ulici, šuma, pašnjaka, vikendice, ali i bankovnih računa van Hrvatske.

Kada je prije godinu i pol prvi put došao na suđenje u slučaju Fimi-media, Šarić se također pozvao na zakonsku blagodat da ne mora svjedočiti protiv člana obitelji, a iz spisa je tada izdvojen i njegov istražni iskaz koji, po pisanju medija, nije bio povoljan za Sanadera. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter