Fabek: Sanader me reketario

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši direktori Tvornice željezničkih vozila Gredelj te Hrvatskih pošta Anton Fabek i Robert Jukić posvjedočili su danas, u nastavku suđenja HDZ-u, Ivi Sanaderu i ostalima u aferi "Fimi media", da su ih Mladen Barišić, Ivo Sanader i Božidar Kalmeta prisilili da donesu gotovinu u HDZ te da posluju s Fimi medijom.

Fabek, nestranački direktor Gredelja, rekao je da je osobno posudio pola milijuna kuna te deset tisuća eura da zadovolji novčane zahtjeve Barišića. Učinio je to nakon što je duže odolijevao "ultimativnim" Barišićevim zahtjevima da Gredelj dade milijun kuna HDZ-u za predizbornu kampanju.

Kada je Barišić shvatio da Fabek neće tek tako dati novac, rekao mu je da "ako neće slušati, to onda mora objasniti premijeru" i organizirao mu sastanak kod Ive Sanadera u Vladi, na kojemu je - kako se izrazila sutkinja Ivana Čalić - Fabek dobio "ribanciju". Na sastanku su, po Fabekovoj tvrdnji, uz Sanadera, njega i Barišića, bili i Damir Polančec i Kalmeta. Sanader mu je navodno rekao da HDZ ima problema s financiranjem izbora, a da se državne tvrtke, u kojima vlast postavlja direktore, ponašaju kao da u tome ne trebaju sudjelovati. "Kako ti to vodiš firmu, kao da ti ju je ćaća ostavio?!", obrecnuo se Sanader, prepričao je svjedok.

Kalmeta je, po Fabekovu svjedočenju, dometnuo da mu je to "posljednji žuti karton" te da "nije smijenjen još danas samo zato što dobro vodi firmu". I tako je Fabek sutradan Barišiću donio pola milijuna kuna, a dan kasnije još deset tisuća eura. Tijekom svjedočenja na vidjelo je izašlo da nije bila riječ o novcu tvrtke Gredelj, nego je Fabek pola milijuna kuna osobno posudio od vlasnika dviju tvrtki, Gredeljevih podizvođača - Vlade Domenkuša iz Elektrokema i Željka Jurline iz tvrtke Zlarin. Deset tisuća eura posudio je od Ivana Lasića, koji je s njim osobno otišao u HDZ te, sam predajući novac na stol, rekao: "Evo, ovo vam daje Fabek Antun".

"I danas sam dužan taj novac. Sve sam to doživio kao ucjenu", odgovorio je Fabek na pitanje HDZ-ova branitelja Davorina Budina.

Bivši direktor Hrvatskih pošta Robert Jukić govorio je o Barišićevom pritisku da ta tvrtka potpiše ugovor s Fimi medijom. Pritisak se s vremenom pojačavao, da bi na kraju završio ucjenjivačkim prijetnjama: Barišić je Jukiću govorio da su članovi HDZ-a zaposleni u Hrvatskim poštama navodno stranci slali peticije, prijeteći da na sljedećim izborima neće glasati za HDZ ostane li Jukić predsjednikom Uprave.

Jukić je u sudnici priznao da je vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak primio na sastanak, samo zato da se ne sukobljava s Barišićem, ali i naglasio da to nije značilo da će biti dogovoren ikakav posao. Na kraju je Fimi media ipak dobila posao od Hrvatskih pošta, ali Jukić je ustvrdio da je do toga došlo samo zato što je njena ponuda bila povoljnija od ostalih. No, i on, još jedan nestranački direktor, završio je prije toga "na ribanciji" kod Sanadera, jer Barišić nije bio zadovoljan njegovim manjkom kooperativnosti. Na tom su kratkom sastanku bili i Polančec te Kalmeta.

Suđenje se nastavlja u srijedu. (Piše B. PAVELIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter