F1 - Nico Rosberg objavio prekid karijere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetski prvak u formuli 1 Nijemac Nico Rosberg (31) šokirao je sportsku javnost objavivši prekid karijere pet dana nakon što je prvi put u karijeri osvojio naslov prvaka. 

"Tijekom 25 godina utrkivanja imao sam jedan san, samo jednu želju - želio sam postati svjetski prvak u formuli 1. Napornim radom uz bol i žrtve ispunio sam svoj san. Uspeo sam se na svoju planinu, sada sam na vrhu i osjećam se ispravno. Moja najjača emocija trenutačno je duboka zahvalnost svima koji su me podržavali," napisao je Rosberg na Facebooku. 

Rosberg je prošle nedjelje osvojio naslov svjetskog prvaka nakon što je u Abu Dhabiju bio drugi, ali to mu je bilo dovoljno da osvoji titulu prvaka ispred momčadskog kolege Britanca Lewisa Hamiltona. 

"Nakon pobjede u Suzuki, od trenutka kada mi je titula bila nadomak, počeo je rasti pritisak. U Abu Dhabiju sam znao da bi to mogla biti moja posljednja utrka u karijeri i taj osjećam mi je pomogao da razbistrim glavu," dodao je 31-godišnji Nijemac. 

Rosberg je svoju odluku prvo kazao supruzi Vivian, a potom i svom menadžeru Georgu Nolteu. Potom je o svemu izvjesio i čelnike Mercedesa. 

"Nisam previše razmišljao. Odluku sam donio dan nakon posljednje utrke. U ponedjeljak sam o svemu obavijestio suprugu, a potom i Georga. Jedina stvar koja mi je otežavala odluku je činjenica što sam sada otežao situaciju mojoj trkačkoj obitelji," poručio je Rosberg. 

"Sada ću uživati u trenutku, a potom odlučiti što ću raditi u životu," dodao je. 

Rosberg je postao treći Nijemac koji je osvojio naslov svjetskog prvaka u Formuli 1, prije njega to su ostvarili Michael Schumacher i Sebastian Vettel. 

Također, on je tek drugi sin svjetskog prvaka koji je i sam uspio doći do titule. Njegov otac Keke Rosberg osvojio je naslov 1982. godine. Prvi je to uspio Britanac Damon Hill 1996. godine, a njegov otac Graham Hill bio je prvak 1962. i 1968. 

Rosberg je rođen 27. lipnja 1985. u Wiesbadenu. Rođen je četiri dana nakon što je njegov otac Keke pobijedio na Velikoj Nagradi SAD u Detroitu. 

Djetinjstvo je proveo u Monacu, gdje i danas živi sa suprugom Vivian i kćerkom Alaia. Zanimljivo, govori pet jezika, ali ne i finski premda mu je otac Finac. 

Sa 17 godina je postao test vozač u Williamsu premda nije imao vozačku dozvolu. U formuli 1 je debitirao 2006. u bolidu Williamsa na VN Bahraina osvojivši sedmo mjesto. 

Ukupno je nastupio na 206 Grand Prix utrka ostvarivši 23 pobjede. Na jednu od tri stepenice pobjedničkog postolja uspinjao se 57 puta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter