F1: Ecclestone odstupio zbog suđenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je skoro 40 godina bio vladar formule 1, Bernie Ecclestone (83) je odstupio s čelne pozicije dok ne završi postupak u Muenchenu u kojem se sumnjiči za korupciju.

Nakon što je Visoki sud u Muenchenu danas objavio da će se u travnju održati suđenje vlasniku komercijanih prava za formulu 1, Ecclestone je predložio Upravnom odboru povlaćenje s pozicije direktora dok ne završi suđenje. "To je u najboljem interesu formule 1, ali i poslovanja kompanije. Dok ne završi slučaj Ecclestone se odrekao svih funkcija i dužnosti koje je imao," poručili su iz tvrtke Delta Topco Limited, koja ima prava za F1.

Potpisivanje ugovora i drugih poslovnih angažmana sada će biti u nadležnosti predsjednika Uprave Petera Brabecka-Letmathea i dopredsjednika Donalda Mackenziea.

Ecclestonea se tereti kako je podmitio njemačkog bankara Gerharda Gribkowskog vezano za prodaju komercijalnih prava za F1. Sud u Njemačkoj je najavio proces protiv Ecclestonea u srpnju prošle godine, a istraga protiv njega pokrenuta je i u Švicarskoj u listopadu. Ecclestone je u razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt, koji je objavljen u četvrtak, izjavio kako je nevin.

"Nisam napravio ništa pogrešno, a sada je na meni da dokazujem svoju nevinost. Zato moram na suđenje u Muenchen", rekao je Ecclestone. Njemački istražitelji optužuju Ecclestonea da je tijekom 2006. i 2007. godine Gribkowskom platio 35 milijuna eura. Tijekom svog suđenja, Gribkowsky je naveo kako je od Ecclestonea dobio mito. Zanimljivo, Ecclestone ne poriče da je platio Gribkowskom, ali demantirao je kako se rado i mitu. "Nije riječ ni o kakvome mitu nego o ucjeni. Mene je taj čovjek ucjenjivao", rekao je 83-godišnji Ecclestone. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter