F1: Ecclestone dobio spor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasnik formule 1 Bernie Ecclestone neće morati platiti višemilijunsku odštetu jednoj njemačkoj medijskoj kući, premda je napravio štetan ugovor, odlučio je Vrhovni sud u Londonu.

Njemačka medijska kuća Constantin Medien tražila je 144 milijuna dolara odštete tvrdeći da je 2006. prevarena u pokušaju kupovine dionica formule 1 koje je tada prodavala njemačka banka Bayern LB (BLB). Dionice je kupila investicijska grupa CVC Capital Partners iza koje je stajao Ecclestone.

Odvjetnici Constantin Medien su u tužbi naveli da je posao obavljen "izvan svih zakonitih procesa" tvrdeći kako je vrijednost dionica uvelike podcijenjena. Ecclestone je bio optužen za štetan dogovor s bankarom kojeg je osobno izabrao i koji je omogućio prodaju dionica F1.

Sud u Londonu zaključio je da je ugovor koji je Ecclestone sklopio zaista štetan, ali i da nije ni na koji način utjecao na gubitak kompanije Constantin Medien.

Ecclestoneu će se uskoro suditi i u Njemačkoj, gdje je optužen za davanje mita. Tereti ga se da je podmitio njemačkog bankara Gerharda Gribkowskog vezano za prodaju komercijalnih prava za F1. Njemački istražitelji optužuju Ecclestonea da je tijekom 2006. i 2007. godine bankaru platio 35 milijuna eura. Zanimljivo, Ecclestone ne poriče da je platio Gribkowskom, ali demantirao je da se radi o mitu.

"Nije riječ ni o kakvome mitu nego o ucjeni. Mene je taj čovjek ucjenjivao", rekao je 83-godišnji Ecclestone kojeg čeka suđenje u Njemačkoj.

Nakon što je Visoki sud u Muenchenu objavio kako će se u travnju održati suđenje, Ecclestone je odstupio s čelne pozicije F1 dok ne završi suđenje. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter