F1: Daniel Ricciardo do prvog naslova karijere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australac Daniel Ricciardo u Red Bullu pobjednik je 45. izdanja Velike nagrade Kanade u Formuli 1, sedme utrke sezone održane na stazi u Montrealu.

Svojom je premijernom pobjedom u Formuli 1 prekinuo dominaciju vozača Mercedesa koji su pobijedili u svih prethodnih šest utrka, dok je večeras drugoplasirani Nico Rosberg povećao svoje vodstvo u ukupnom poretku zahvaljujući odustajanju Lewisa Hamiltona.

Sjajnu utrku su tako obilježili ulazak safety cara već u prvom krugu, odustajanje Lewisa Hamiltona u 47. krugu i fantastično neizvjesna završnica zaključena pobjedom Australca te sudarom Masse i Pereza u borbi za četvrto mjesto, u posljednjem krugu.

Rosberg je u prvom zavoju zadržao prednost pred Hamiltonom koji je bio primoran izaći sa staze, što je iskoristio Vettel, ali su se na začelju sudarile dvije Marussije, Chiltona i Bianchija, pa je na stazu "Gilles Villeneuve" odmah izašao safety car. Zanimljivo, bilo je to prvo odustajanje Chiltona u karijeri, prethodnih 25 utrka je završio.

Nakon brisanja prolivenog ulja, utrka je nastavljena tek u 8. krugu. Samo tri kruga kasnije Hamilton je pretekao Vettela i postao prvi pratitelj vodećeg klupskog kolege Nica Rosberga. Osjetivši na leđima Hamiltonov pritisak Rosberg je u 26. krugu "presjekao" zavoj, zbog čega je bio predmet istrage. Srećom po njega, završio je tek s opomenom.

Monotoniju dominacije Mercedesa prekinule su riječi obojice vozača koji su se svojim šefovima požalili na gubitak snage motora neposredno pred drugi odlazak u boks. To je sjajno iskoristio Felipe Massa, koji se tako u 46. krugu našao na čelu utrke s Hamiltonom i Rosbergom za leđima. Krug kasnije Hamilton je zbog problema s vozilom napustio utrku, Massa je otišao u boks, a i vodeći Rosberg je imao probleme s bolidom, zbog čega mu se Perez našao "na repu".

Tako se ušlo u neizvjesnu završnicu s čak osam vozača "stisnutih" u svega deset sekundi, odnosno Rosbergom, Perezom, Ricciardom, Vettelom i Massom koji su se deset krugova prije kraja "ugurali" unutar dvije sekunde. Dar s neba nakon prethodnih utrka proteklih u potpunoj dominaciji Mercedesa.

Pet krugova prije kraja Ricciardo je prošao Pereza i odmah krenuo u napad na vodećeg Rosberga, kojega je obišao u 68. krugu, i tako se Australac u Red Bullu našao na čelu utrke. U pretposljednjem krugu je Vettel prošao Pereza na trećem mjestu, a u posljednjem je isto pokušao i Massa i došlo je do sudara nakon kojeg su obojica završila utrku. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter