F. Savić: Vino je važno, ali bitna je i kultura stola

Biti prvi sommelier u Hrvatskoj meni je potvrda višegodišnjeg rada i truda, Filip Savić (M. MIJOŠEK)
Biti prvi sommelier u Hrvatskoj meni je potvrda višegodišnjeg rada i truda, Filip Savić (M. MIJOŠEK)

Na nedavno održanom nacionalnom prvenstvu sommeliera u Rovinju, među 26 kandidata, prestižnu titulu prvog sommeliera Hrvatske osvojio je Puljanin Filip Savić.

Konkurencija je bila žestoka, a od tri finalista, od kojih su dvojica Zagrepčani, Savić je pokazao najviše znanja i spretnosti. O samom natjecanju, sommelierstvu, ugostiteljskom školovanju te vinima Istre i Hrvatske razgovarali smo u rovinjskom hotelu Lone u kojem radi.

Čestitamo na pobjedi. Kako ste je proslavili? Kako je to biti prvi hrvatski sommelier?
Hvala na čestitkama. Pobjedu sam proslavio s kolegama nakon zajedničke večere u hotelu po završetku natjecanja.

Vas trojica finalista bili ste najbolji. Što je presudilo? Jeste li imali tremu na kraju?
Biti prvi sommelier u Hrvatskoj meni je potvrda višegodišnjeg rada i truda, to je, u stvari, poziv i način života. Jednostavno, bavite se onime što vas najviše zanima. Vino je tu najvažnije, ali tu su i sva ostala pića, hrana i općenito kultura stola.

Je li bilo teško ući u finale?
Što se natjecanja tiče, ući u finale prilično je teško, tj. konkurencija je iz godine u godinu sve jača. Nas trojica finalista smo jednostavno imala najviši prosjek bodova u raznim disciplinama. Netko od natjecatelja je bio najbolji u teoretskom dijelu, netko u praktičnom (posluživanje), a netko u opisivanju vina.

Nije bilo natjecatelja koji bi dominirao u svim disciplinama, što opet ukazuje na jaku konkurenciju. U finalu sam nastupao zadnji pa nisam imao priliku gledati konkurente, ali kolege koji su gledali finale su komentirali da je trema na svima bila uočljiva, što se može i očekivati. Ipak nastupate pred 250-300 ljudi, kamerama itd.

Zanimljivo je da su ljudi iz sommelier kluba koji su u organizaciji natjecanja od samih početaka, više od 20 godina, komentirali da je ovo bilo finale na dosad najvišoj razini. Ono što mi je na kraju donijelo pobjedu u finalu bilo je pogađanje tri vina i šest žestica. Pogodio sam dva vina i pet žestica i tu napravio najveću bodovnu razliku, dok smo u ostalim disciplinama bili prilično izjednačeni. (Razgovarala V. MEDVEDEC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter