WWF: Naš je planet jako bolestan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Previše potrošnje, suviše eksploatirani prirodni resursi i sve brojnije stanovništvo dovode Zemlju u opasnost, piše u izvješcu 2012. "Živi planet" koje je u utorak objavio Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF - World Wide Fund for Nature, ranije World Wildlife Fund), nekoliko tjedana prije summita u Riju.

Po rijecima Jima Leapea, glavnog direktora WWF-a International, cije je sjedište u švicarskom Glandu, svijet "živi kao da nam je još jedan planet na raspolaganju. Koristimo 50 posto više izvora od onih koje Zemlja može trajno proizvoditi i, ako se ništa ne promijeni do 2030., nece nam biti dovoljna ni dva dodatna planeta".

- To je izvješce poput redovnog pregleda planeta, a rezultati govore da je naš planet jako bolestan, kazao je Jonathan Baillie iz londonskog zoološkog društva, koautor izvješca.

- Zanemarivanje ove dijagnoze imalo bi teške posljedice po covjecanstvo, možemo vratiti zdravlje planeta, ali samo ako se usredotocimo na korijene zla: rast stanovništva i prekomjernu potrošnju, dodao je.

Izvješce koje se objavljuje svake druge godine formalno je predstavio nizozemski astronaut Andre Kuipers koji se trenutno nalazi u Medunarodnoj svemirskoj stranici (ISS).

- Imamo samo jednu Zemlju, vršimo nepodnošljiv pritisak na naš planet, a zapravo moramo spasiti svoj dom, kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter