F. House: Hrvatska nazaduje u demokratskom razvoju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je pogoršala svoju ocjenu u redovnom godišnjem izvješću "Nacije u tranziciji" američke nevladine organizacije Freedom House, koja komparativno istražuje demokratski razvoj u 29 bivših komunističkih zemalja srednje Europe i Euroazije.

Hrvatska je za 2013. dobila prosječnu ocjenu 3,68, u odnosu na prijašnjih 3,61, što pokazuje nazadovanje u demokratskom razvoju.

Freedom House daje ocjene od 1 (najbolje) do 7 (najgore) na temelju pokazatelja stanja u sedam društvenih područja: izbornom procesu, civilnom društvu, neovisnosti medija, demokratskom upravljanju na nacionalnoj razini, upravljanju na lokalnoj razini, pravosuđu i korupciji.

Hrvatska je zadržala iste ocjene u pet od sedam područja: u izbornom procesu (3,25), demokratskom upravljanju na nacionalnoj razini (3,50), upravljanju na lokalnoj razini (3,75), neovisnosti medija (4) i stanju korupcije (4). Ocjene su joj snižene u kategorijama civilnog društva (2,75) i neovisnosti pravosuđa (4,50) koja je već godinama najlošije ocijenjena kategorija. Ni u jednom području nije ostvaren napredak.

Lošija ocjena u kategoriji civilnog društva objašnjena je konzervativnim zaokretom u društvu zbog referendumskog definiranja braka kao zajednice muškarca i žene i zauzimanjem čvršćeg stajališta prema pravima homoseksualaca, seksualnom obrazovanju i pobačaju koji su u proturječju s europskim idealima i normama o pravima manjina, kaže FH.

Pravosuđe, dodaje ta američka nevladina organizacija, najslabija je hrvatska institucija unatoč desetljećima reformskih napora i usklađivanja s EU-om. Lošiju ocjenu od prijašnje Hrvatska je dobila zbog toga što se Ustavni sud odbio izjasniti o legalnosti ustavne definicije braka, borbe ministarstva financija i sudova oko kontrole nad predstečajnim nagodbama i kontroverzom izazvanom slučajem 'lex Perković'.

S prosječnom ocjenom 3,68 Hrvatska je, po Freedom Houseu, izgubila i primat u demokratskom razvoju na Balkanu. Bolju ocjenu (3,64) dobila je Srbija. Lošije su Crna Gora (3,86), Makedonija (4), Albanija (4,18), BiH (4,43) i Kosovo (5,14).

Hrvatska ima najnižu ocjenu i od zemalja EU-a obuhvaćenih ovim istraživanjem, među kojima prednjače Slovenija (1,93) i Estonija (1,96), a na začelju su Bugarska (3,25) i Rumunjska (3,46).

I u 2014. najlošija situacija u demokratskom razvoju bila je u euroazijskim zemljama, posebno Uzbekistanu i Turkmenistanu koje su obje dobile ocjenu 6,93. Rusija je nešto bolja sa 6,29. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter