Evropska unija - da ili ne?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nestranacka gradanska inicijativa i udruga "Volim Hrvatsku, ne u EU" danas je na pulskoj tržnici organizirala javnu tribinu na kojoj je htjela gradane potaknuti na razmišljanje o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju.

Gradani su mogli ispuniti anketu i izjasniti se jesu li za ulazak Hrvatske u Evropu ili nisu, te navesti razloge svoje odluke. Potpredsjednik udruge Tomislav Capar dijelio je gradanima informativne letke o tome zašto smatra da o ulasku Hrvatske u EU trebaju odlucivati prvenstveno gradani.

"Cilj ove inicijative je nagovoriti gradane da izadu na referendum o Evropskoj uniji. Želja nam je i upoznati ih s istraživanjem instituta Ivo Pilar u kojem se navodi da samo 20 posto stanovništva u Istri i Republici Hrvatskoj podržava ulazak zemlje u uniju. Jednako nam je važno informirati gradane da se pogrešnom racunicom pokušava predstaviti da cak 70 posto gradana želi Hrvatsku u Evropi.

Evropska unija je izvozni proizvod Engleske, Njemacke i Francuske koji iza sebe ostavlja sve zaduženije zemlje. Gradani se trebaju aktivirati, pronaci gradansku hrabrost i odluciti o sudbini naše zemlje. Politicari mladima prodaju pricu da Evropska unija nema alternative, ali to je laž. Samo Monte Giro nema alternative", kazao je Capar. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter