Evolucijom do - izbjeglica

Luka Lagator pored djela "Žrtva" nagrađenog poveljom UN-a
Luka Lagator pored djela "Žrtva" nagrađenog poveljom UN-a

Izbjeglice, aktualna europska, ali i svjetska tema koja je podijelila stav političkih moćnika, središnji je motiv, ali i naziv izložbe karikatura crnogorskog umjetnika Luke Lagatora, koja je u Europskom centru za mir i razvoj u Puli otvorena sve do 12. studenog, svakodnevno od 10 do 14 sati. U izloženim radovima, te na nekoliko diptiha u kojima su kombinirane autorove karikature i fotografije, jasan je Lagatorov stav koji prije svega ironizira odnos Europe prema izbjeglicama koje je već prihvatila, ali i prema milijunima drugih čiji se plimni val u Europi tek očekuje.

- Izbjeglice su najaktualnija trenutna svjetska tema, naročito u Europi, a plašim se i u nadolazećem duljem razdoblju. Tom se temom bavim od početka krize. Europa prihvaća izbjeglice, ali još nije svjesna problema koji nailaze. Od 25 izloženih radova, šest ih je nagrađeno na raznim svjetskim festivalima, a jedan je dobio veliku plaketu UN-a čiji je pokrovitelj bivši glavni tajnik Ban Ki - moon. To je rad pod nazivom "Žrtva" koji prikazuje nesretnog dječaka Aylana Kurdija čije je beživotno tijelo izbacilo more, a kojeg sam smjestio nasred europskog pregovaračkog stola oko kojeg su prazne stolice postavljene naopako, rekao je Lagator.

Jednako je znakovita i upozoravajuća karikatura u kojoj Aylanovo tijelo počiva u naručju Angele Merkel, kao i diptih u kojem čovjek na koncu svog evolucijskog puta ne stiže u humano, civilizirano društvo, već iznova biva izgnan. 

Krivca je Lagator ironično u svom performansu uoči otvorenja izložbe pronašao u ljudskom mozgu, izloživši ga satiri u desetak aforizama. Publika je odgledala i kratkometražni film, ali i performans, u kojem autor oživljava mit o Sizifu.

- Slično kao što izbjeglice nose svoju muku prema Europi, ne samo čovjek, nego i svaki stvor, i kugla zemaljska je Sizifov kamen. Kad dođe do vrha, ponovno se valja nizbrdo i valja nama opet zaleći pod kamen. Imam odlično rješenje, ali, naravno, tko sam ja da bih nudio rješenja i da bi me netko slušao. Osnovna je poruka zaustaviti krvoproliće na Bliskom istoku, taj se proces jedino ondje mora zaustaviti, i to je puno jeftinije od ovoga prema čemu se ide. Bogate zemlje, Europa i SAD, trebaju uložiti kako politička, tako i ekonomska sredstva da se ondje odakle izbjeglice dolaze izgrade solidna naselja koja su srušena u ratu. Naravno, prije toga treba zaustaviti rat, a to se može učiniti vrlo lako ako se hoće, a znam da oni to neće, rekao je autor.

Izložbu je, uz pomoć, Savjeta za nacionalne manjine RH, organizirala Zajednica Crnogoraca Pula.

Slikar i karikaturist Luka Lagator rođen je 1945. godine na Cetinju. Iako je završio Ekonomski fakultet, cijeli je život posvetio likovnoj umjetnosti. Sudjelovao je u brojnim likovnim kolonijama diljem Europe, dosad je imao po 23 samostalne izložbe slika i karikatura, a sudjelovao je i na više od 200 skupnih izložbi slika te čak 500 izložbi karikatura diljem svijeta. Za svoj je rad osvojio više od stotinu nagrada i priznanja. (Napisala i snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter