Evolucija Pule kroz dvije tisuće godina


U prostorijama pulske Turističke zajednice danas je održana prezentacija dinamične karte urbanog razvoja Pule tijekom dvije tisuće godina koju je izradio Amerikanac Zachary Jones, i to u sklopu projekta osnovanog kroz Fulbright US Student program te uz tehničku podršku Prakse i pulskih stručnjaka poput Roberta Matijašića, bivšeg rektora pulskog Sveučilišta.

Namjera projekta je bila istražiti dugotrajan urbani razvoj Pule i stvoriti javnu bazu podataka koja dokumentira tu povijest. Pula je izabrana zbog svoje 3-tisućljetne povijesti, ali i kulturnih različitosti koje se u Puli susreću.

Za razliku od većine karata koje su uglavnom koncentrirane na jedan trenutak povijesti, karta koja je jučer predstavljena prikazuje potpunu evoluciju grada tijekom dvije tisuće godina.

- Na projektu sam radio devet mjeseci , istraživao sam urbani koncept Pule, skupljao mape jer to je najbolji način da se vidi razvoj nekog grada. Najinteresantnije što sam otkrio jest da se Pula tijekom dvije tisuće godina, koncepcijski, nije puno mijenjala, rekao je Jones, kazavši da će mapa biti dostupna svima, a moći će se pogledati na stranicama pulskog TZ-a. Pojasnio je da se na mapi prati razvoj Pule od prvog stoljeća do modernog doba, a posjetitelji stranice imat će mogućnost "uvida" u detalje građevina kakve su bile nekad i sada, moći će se zaustaviti na pojedinim detaljima, pitanjima. Emil Jurcan iz Prakse koja je Jonesu pružila podršku i prostor, istaknuo je da je bilo zadovoljstvo sudjelovati u projektu jer osim što u sebi sadrži ogroman broj podataka i informacija, projekt je tehnički inovativan.  (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter